Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лесен метод да се отървете от охлювите по ягодите

19 юли 2023, 12:33 часа

Охлювите могат да причинят сериозни щети на ягодите, поставяйки реколтата в опасност. Вместо да се прибягва до химикали, които могат да навредят и на растенията, можем да използваме натурални и безвредни средства за борба с тези вредители. Един такъв метод е използването на пепел.

Пепел - ефективно и безопасно средство

Пепелта се е доказала като много ефективна при контрола на охлювите в ягодовите лехи. Просто поръсете ягодовите храсти и почвата около тях с пепел. В резултат на това, охлювите ще бъдат държани далече от растенията. Важно е да знаете, че при този метод плодовете могат да останат прашни. Ако нямате пепел, можете да го замените със сол или горчица на прах. Солта и горчицата имат същия отблъскващ ефект върху охлювите.

Кой НЕ трябва да яде ягоди

Мулчиране с дървени стърготини

Друг метод за предпазване на ягодите от охлюви е мулчирането с дървени стърготини. Покрийте земята около ягодовите храсти с тънък слой дървени стърготини. Това ще помогне да се задържи влагата в почвата и ще предпази растенията от охлюви и други вредители. Охлювите не обичат да преминават през твърди повърхности, затова ще се отклонят от мулчираната зона и няма да достигнат до ягодите.

Ако покриете почвата с това, реколтата от ЯГОДИ ще е ДВОЙНА

Природни методи за запазване на ягодовата реколта

За да запазите ягодовата реколта без вредители, можете да комбинирате различни природни методи. Например, може да използвате пепел и да мулчирате с дървени стърготини. Това ще осигури двойна защита на растенията и ще увеличи шансовете за успешна реколта.

Важно е да се отбележи, че природните методи изискват постоянство и редовно прилагане. Редовната проверка на растенията за наличие на охлюви и своевременното прилагане на пепел или мулчиране с дървени стърготини са от съществено значение за успешната защита на ягодите.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес