Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Крушите ще издържат цяла зима, ако ги съхранявате така

10 октомври 2024, 22:22 часа

За да бъдат крушите вкусни и свежи дори през зимата, трябва преди всичко да изберете правилния сорт.  Устойчиви на съхранение са Мрамор, Бере Боск. 

Кога да събираме и как да подготвим крушите за съхранение?

Крушата трябва да се събира заедно с опашките по нея, а самият плод трябва да е леко неузрял. Крушите трябва лесно да се отделят от клоните. Можете да ги съхранявате неизмити във фризера, като ги поставите в найлонов плик, в който трябва да направите дупки, за да може да влиза въздух.

Друго добро място за съхранение на плодовете са дървените сандъчета, но не ги оставяйте на пода, по-добре ги сложете на решетка или стойка. Ако съхранявате круши в апартамент, тогава балкон или килер е най-подходящ за това.

Кога трябва да се берат зимните круши?

Можете да поставите крушите в кутия, да ги покриете със сухи листа или пясък, но не е необходимо да ги миете. Хладилникът също е подходящ за съхранение на плодове, но температурата в него трябва да бъде 1-4 градуса по Целзий.

За да съхранявате крушите във фризера, първо ги измийте и след това ги нарежете на средни парчета. За да не залепнат, трябва да се замразят малко, като се наредят на един слой върху дъска или в съд и се оставят във фризера за 5 часа. След това те определено трябва да се поставят в торби или контейнери, като се отстранява излишният въздух. Трябва да остане малко място в контейнера.

Съхранение на свежи круши

За пресните круши срокът на годност е 2-4 месеца. Не трябва да има гъбички, мухъл или температурни колебания. Плодовете трябва да бъдат сортирани и повредените да бъдат отстранени. По-добре е първо да дезинфекцирате мазето или мястото, където ще ги съхранявате.

Периодично проветрявайте мястото за съхранение на плодове. Крушите трябва да се държат отделно от зеленчуците, които имат силен аромат, тъй като те могат да предадат миризмата си на крушите.

Ако в мазето има ниска влажност, тогава крушите се поставят в кутии с мокър пясък. При подходящи условия плодовете се поставят в дървени или картонени кутии. По време на съхранение се спазват следните правила:

  • периодично проверявайте безопасността, като премахвате плодовете, които започват да се влошават; 
  • следете влажността и температурата; 
  • кутията с плодове не може да се постави на пода; оптимално е да ги поставите на етажерка; 
  • кисело зеле, картофи и други кореноплодни зеленчуци не трябва да се съхраняват до круши.

Само опитните градинари пръскат ябълките и крушите с това през октомври

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес