Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Краставиците ще останат хрупкави и свежи до Нова година, ако направите това

03 септември 2024, 14:38 часа

Обикновено запазването на пресни краставици дори за един месец е изключително трудна задача: зеленчуците бързо губят своята еластичност и сочност. Това се обяснява с наличието на голямо количество вода в състава на този зеленчук. Въпреки това, има метод, който ще ви позволи да се насладите на вкуса на пресни краставици за няколко месеца след прибирането на реколтата. Зеленчуците ще имат толкова добър вкус, сякаш току-що сте ги набрали от градината.

Тайният трик на опитните градинари за хрупкави и свежи краставици през зимата

Имате нужда от много малко съставки за изпълнението на този трик. Ще трябва да наберете около половин килограм коприва и да си набавите килограм обикновена едра сол. Това количество е достатъчно за запазване свежестта и дългосрочно съхранение на около десет килограма краставици.

Как да възстановите почвата почвата след прибиране на реколтата от краставици?

Препоръчително е да измиете и нарежете копривата.

Вземете контейнер за съхранение. Това може да бъде варел или голям съд с емайлирана повърхност. Изсипете сантиметър слой сол. След това добавете краставици, добавете сол отново и покрийте със слой коприва. Върху горния слой от копривата и солта се поставя марля. Краставиците се съхраняват на хладно. Периодично проверявайте краставиците за поява на вода в съда. В случая те трябва да се извадят от съда и същата процедура да се извърши отново, но с нова сол и коприва. 

Някои градинари използват отделената течност за заливане на краставиците. Но в случая преди съхранение те трябва да се измият и да се премахнат дръжките им. След това в избрания съд се поръсва едра сол на дъното. Пластът трябва да е с дебелина 1 см. Добавя се ред краставици. Те се поръсват с пласт сол и след това с коприва. Краставиците се редят на редове, като между тях се слага сол и коприва. Последният ред трябва да е от сол и коприва. Той се покрива с марля, а а след това се слага тежък предмет върху краставиците. След 72 часа се отделя течност, която се запазва. Целите краставици се поставят в големи буркани или емайлиран съд и се заливат със саламура - на 4 чаши вода се слагат две големи лъжици сол. 

Без никакви трикове краставиците ще издържат 5 - 7 дни. Но дори и тук е важно да се спазват редица правила.

Краставиците трябва да са пресни - набрани от градината се слагат директно в хладилника. Колкото повече останат навън след откъсване от градината, толкова по-малко могат да се съхраняват в хладилника.

Краставиците трябва да са чисти и сухи. Ако по плодовете е полепнала почва или са мокри, те няма да издържат дълго: мръсотията и влагата са идеална среда за развитие на гниене.

Краставиците трябва да са цели. Вдлъбнатини, драскотини и други повреди водят до факта, че плодовете бързо влошават качествито и свежестта си.

Краставиците трябва да са с дебела кожа. Сортовете с тънка кожа не издържат дълго. По правило това са ранни краставици и са предназначени за салати. Но краставиците с дебела кожа могат да издържат много по-дълго.

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес