Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Краставиците няма да имат прибиране, ако направите това

14 юли 2024, 11:57 часа

Краставиците са бързорастящи култури, поради което растат много активно дори през юли. Ако през този период не се грижите правилно за насажденията, това ще допринесе за намаляване на добива. По-късно листата на краставицата могат да започнат да пожълтяват и гният от липса на въздух и слънчева светлина.

Задължителни действия за изобилна реколта от краставици 

Правилното оформяне на храстите ще помогне да се избегнат подобни проблеми. Опитният градинар Виктория Радзевская съобщава, че първоначално е важно да се прищипят върховете на страничните издънки. На долния слой е достатъчно да оставите само един лист, на втория слой - два листа.

Сложете това във водата за поливане на краставици и реколтата ще е по-богата от всякога

Колкото по-висок е храстът, толкова повече листа трябва да се оставят на страничните издънки.

Струва си да се отбележи, че върхът на основното стъбло не трябва да се докосва - достатъчно е да се спусне малко от перголата. Благодарение на такива трикове краставиците няма да губят енергия за развитие на допълнителни издънки и листа, поради което ще можете значително да подобрите добива на културата.

Навременното поливане, особено по време на сухи периоди, ще помогне да се избегне слабата и горчива реколта. Краставиците трябва да се поливат с топла вода в количество от един литър вода за всеки храст. Това ще освободи растенията от стреса и ще подобри вкуса на реколтата.

Торене на краставиците за богата реколта

Борната киселина има положителен ефект върху растежа и развитието на градинските култури, включително и на краставиците. Борът помага за подобряване на метаболизма и производството на хлорофил, укрепва надземната и кореновата част, предотвратява развитието на болести, подобрява външния вид и вкуса на плодовете.

При липса на този елемент по листата се появяват хлоротични петна, жилките им пожълтяват, листата стават по-малки, извиват се и падат, апикалните пъпки растат бавно, културата цъфти слабо и дава плодове.

Борното торене се извършва само при признаци на недостиг и само преди или след цъфтежа! Изборът на време за торене е необходим поради факта, че борната киселина е опасна за пчелите.

Как да приготвим разтвор на борна киселина? Разтворете 1 гр от веществото в 1 литър гореща (70-80 ° C) вода, охладете и доведете обема до 10 литра. Веществото не се разтваря в студена вода. Разтворът може да се използва за пръскане или поливане, като е задължително това да не се прави в слънчево време, за да се избегнат изгаряния на корените и листата. 

Идеалният тор за домати и краставици е този

 

 

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес