Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Компактдискове по дърветата: Те ще ви избавят от един досаден проблем

05 юни 2024, 13:44 часа

Знаете ли, че решението на един от най-досадните проблеми, свързани с птиците, тормозещи вашата градина, може да бъде лесно и не изисква скъпа инвестиция? Отговорът се крие в нещо, което повечето от нас смятат за реликва от миналото: компакт дискът. Да, същите компактдискове, които някога са ни служили за съхранение на данни и музика, сега могат да се превърнат в безценен съюзник в защитата на нашите градински растения. Как е възможно?

Когато погледнем градините си, виждаме не само място за почивка, но и зона, пълна с проблеми. Едно от тях несъмнено е защитата на културите от вредители, включително птици, които въпреки красотата и полезността си могат да се превърнат в истинска неудобство за градинарите.

Въпреки това, преди да прибегнете до скъпи и често непривлекателни решения, помислете дали имате предмет в дома си, който може да реши този проблем. Говорим за компактдискове, които, макар да изглеждат като реликва, намират нов живот в градинарството.

Без пръскане и химия: Как да се отървете от листни въшки за минути??

Защо компактдисковете са ефективни срещу птици?

Блестящата повърхност на CD дисковете перфектно отразява слънчевата светлина, създавайки трептящи отблясъци, които разсейват и плашат птиците. Когато компакт дисковете се движат от вятъра, те променят ъгъла на отражение, което ги прави непредвидими за животните. По този начин този метод е не само ефективен, но и екологичен и не изисква използването на химикали.

Как да окачите компактдискове на дървета?

Процесът е прост: прокарайте конец през отвора в центъра на диска и го закачете на клон на дърво или храст. Уверете се, че дискът се движи свободно, това ще позволи на светлината да се отразява ефективно. Поставете няколко диска на различни места, така че отраженията да покриват възможно най-много място. Важно е от време на време да сменяте позицията им, за да не свикват животните с тях и да не пренебрегват присъствието им като безобидно.

Как да опазим черешите от птиците?

На кои растения трябва да обърнете специално внимание?

Защитата трябва да се съсредоточи върху овощни дървета и храсти, които привличат птици като скорци, косове и врабчета. Тези видове са особено готови да пируват с плодове като череши, ябълки или круши. Също така имайте предвид семената и кълновете, които могат да бъдат изядени от птици, преди да имат шанс да се превърнат в зрели растения.

Освен за борба с птиците, дисковете могат да служат като декоративен елемент, придавайки на вашата градина модерен вид. Нещо повече, някои птици, въпреки че не искат да пируват с плодовете, все още могат да посетят градината в търсене на вредители като бръмбари и насекоми, помагайки за поддържане на естествения баланс на екосистемата.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес