Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Коя е най-популярната схема за пръскане на овошки?

05 юни 2024, 08:08 часа

Пролетта е времето, когато не само растенията в градината се събуждат от зимен сън - но също и вредните насекоми и патогените на различни опасни заболявания. За да предотвратите появата им и да запазите градината, както и да получите здрава, добра реколта от нея, е важно да знаете как правилно да третирате растенията срещу вредители и болести.

Препарати

Нитрофен

Използва се за обработка на стволове, големи клони и пръскане на почвата под дървото. По този начин можете да се отървете от ларвите на вредни насекоми и да предотвратите растежа на лишеи. Използвайте нитрофен стриктно преди появата на първите листа, тъй като този продукт ще ги изгори.

Меден сулфат (син камък)

Дезинфекцира стволове и големи клони на овощни дървета и храсти. Може да се използва, ако има рани по растенията: това ще помогне за тяхното излекуване.

Железен сулфат (зелен камък)

Помага за премахване на мъхове и лишеи и се бори с други болести. Повишава имунитета на дървото и му помага да устои на вредителите.

С какво е полезно да се пръскат овошките през април?

Урея

Предпазва от гъбични инфекции и струпеи. Освен това е добър тор за всички градински култури.

Кога да започнете пръскането?

По правило пролетното пръскане се извършва на четири етапа. Началото на лечението варира от година на година, тъй като основното условие за борба е сухо време с температури над нулата през нощта. Валежите, силните температурни промени, много високата влажност и мъглата значително намаляват ефективността на всяка обработка на градината.

Първо пръскане

Произвежда се на голо дърво, тоест преди набъбването на пъпките. През този период дърветата са податливи на гъбични спори, които започват активно да се разпространяват в цялата градина. Важно е да ги третирате срещу монилиоза и струпясване. Все още не е необходимо да се пръска с препарати против насекоми - тези вредители засега не са активни.

Второ пръскане

Нарича се още пръскане „зелен конус“. Извършва се след набъбване на пъпките, но преди появата на листата: пъпките са конусовидни и предстои да цъфтят. По това време растенията са атакувани от насекоми, които се хранят със сок и полагат ларви в пъпките.

За задължителното пръскане на овошките през март – ето какво да знаем

Трето пръскане

Нарича се „розова пъпка“, но това пръскане се извършва стриктно преди разтварянето на пъпките. Това време е периодът на активност на молците. Насекомото заразява пъпките и поставя ларви в тях, поради което плодовете се оказват червиви. Необходимо е много внимателно да се напръска цялата корона на дървото, за да се предпази реколтата. На същия етап се извършва защита на ягодоплодни култури. Препоръчително е да изчакате няколко дни между третиранията за насекоми и болести.

Четвърто пръскане

След появата на плодовия яйчник се извършва последното пролетно третиране срещу болести и вредители. По това време молците са активни и започва вторият етап на увреждане на растенията от гъбична монилиоза. Важно е да не се забавя окончателното третиране, тъй като всички формули имат период на валидност от седмица до месец. Защитата на дърветата, след като достигнат фазата на плододаване, ще направи културата негодна за консумация.

При защитата на градината от болести през пролетта е важно да се спазват етапите на третиране: дръвчетата се предпазват с един или друг препарат преди узряване на пъпките, преди пълното им разтваряне, преди началото на цъфтежа и плододаването. Това е необходимо, за да не навредите на опрашващите насекоми и да не направите културата токсична.

Пръскането трябва да се извършва внимателно: третирайте короната, клоните, ствола от всички страни, без да оставяте места, където могат да продължат да се развиват гъбички, мъхове, лишеи, ларви, насекоми.

За да третирате овощни дървета, ще ви трябва специално оборудване, например професионални пръскачки. Те са особено необходими за обработка на високи и разпръснати дървета и растения с буйна корона.

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес