Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кои овошки трябва да подрежете първо през есента?

17 септември 2024, 15:04 часа

Есенното подрязване на овошките е важна част от грижата за дърветата, така че не бива да я пропускате. Но кои дървета трябва да бъдат подрязани първо през есента и кои не трябва да се подрязват?

Резитба на овошките - кога трябва да се извършва

Подрязването обикновено се извършва през пролетта, преди да започне да тече сок, и това правило трябва да се помни от всеки градинар. Но през есента можете да премахнете само сухи или счупени клони от дървото. През зимата кората на дървото може да се напука, клоните да се отчупят, а през пролетта все пак ще трябва да се извърши резитба. Ето защо е препоръчително през есента да премахнете само това, което не може да бъде оставено до пролетта.

С какво е най-добре да се пръскат овошките през есента?

През есента е наложително дърветата да се третират с меден сулфат. Препаратите трябва да се редуват: най-добре е да се използва меден сулфат за лечение през есента, а железен сулфат през пролетта.  Освен това под всяко дърво трябва да добавите поне една кофа хумус. След това трябва да излеете много вода под всяко дърво, защото дори когато започнат леки студове, кореновата система на дърветата все още се развива, натрупвайки хранителни вещества.

Кои дървета трябва да се подрязват през есента?

Овощни дървета. Подрязването на овощните дървета през есента ще помогне за подобряване на формата им и премахване на сухи и болни клони. Освен това по този начин стимулирате цъфтежа и плододаването през следващата година. Този списък включва ябълкови дървета, круши, череши, сливи и други дървета.

Декоративни дървета. Много декоративни дръвчета също се нуждаят от подрязване през есента, за да придадат на короната по-прибрана форма.

Храсти. Някои храсти могат да бъдат подрязани през есента, за да се укрепи структурата, да се стимулира растежа и да се подготвят за зимата.

Иглолистни дървета. Някои иглолистни дървета, по-специално хвойната, могат да бъдат подрязани през есента - отстранете сухите и пожълтели клони от нея.

Дървета с болести. Ако видите повредени или болни клони на дървото, тогава есента е подходящо време да се отървете от тях. Не чакайте до пролетта.

Времето за резитба не може да се определи с конкретни дати. Те зависят от региона и времето и могат да се различават всяка година:

Подрязването на дърветата през пролетта се извършва, когато заплахата от измръзване е преминала, растението излезе от латентност и започне да тече сок.

Есенното подрязване на дърветата се извършва след падане на листата, но преди замръзване. Максималната температура е -5 градуса по Целзий.

Подрязването на дърветата през зимата се извършва през първите или последните седмици на сезона. Максималната температура е -10.

Пръскане на овошките след прибиране на реколтата - ето как се прави

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес