Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кои грешки при поливане на пъпеши могат да ни съсипят реколтата?

01 юли 2024, 15:40 часа
Реклама

Съблюдаването на правилата и препоръките за избор на сорт, обеззаразяване на семената, засаждане, поливане, подхранване, грижа за пъпешите гарантират добрата реколта, сладкия вкус и вълшебен аромат на тези любими летни плодове. Всяка грешка, като грешките, допускани при поливане на пъпеши, може да коства реколтата или да доведе до нискокачествени плодове.

Реклама

Пъпешите са подходящ избор за градинари, които нямат възможност да поливат често културите. Кореновата им система ги прави устойчиви на засушаване, а самите те предпочитат слънце, много топлина и адекватно напояване, което ще рече обилно, но по-рядко.

Информираността относно предпочитанията на пъпешите към климатични условия, почва, подхранване, напояване минимизира риска от грешки, допуснати от градинарите, и е предпоставка за добра реколта.

С какво се прави най-често подхранване на дини и пъпеши

Поливане на пъпеши – какво е важно да знаем?

Ако сте решили да се насладите на вкуса и аромата на домашно отгледани пъпеши, важно е да се запознаете с поливната норма, тъй като грешките при поливане на пъпеши струват скъпо. Поливната норма, количеството вода, от което пъпешите се нуждаят на различните етапи от своето развитие, е различна и зависи от тези етапи.

Поливането се ограничава по време на закаляване на растенията, а преполиването на тези сухоустойчиви плодове води до опасност за реколтата, породена от по-бавното и трудно развитие на кореновата система, дължащо се на поливането с твърде много вода или твърде често. Преполиването е особено нежелано по време на образуване на плодовете и несъобразяването с тези предпочитания на пъпешите поражда риск за реколтата.

Препоръчва се да се наблегне на поливане чак при зреенето на плодовете, ако силно засушаване не принуди градинарите да поливат по-рано. Следи се влажността на почвата да бъде 75-80%, за да се постигне и оптимално развитие на растението.

При поливане на пъпеши основните рискове идват от преполиване, а не толкова от засушаване, тъй като пъпешите са топлолюбиви плодове, които не се нуждаят от особена влага.

Начини за напояване и грешки при поливане на пъпешите

Освен към количествата вода и честотата на поливане пъпешите имат и своите предпочитания относно начина на напояване. Най-подходящо за пъпешите е капковото напояване, тъй като не изисква много труд и усилия за разлика от браздовото поливане и позволява да се избегне контактът на листата с вода, неизбежен при метода на поливане „дъждуване“, който увеличава риска от заболявания по пъпешите именно заради мокренето на листата. Капковото напояване се отличава с редица предимства, сред които:

-          Икономичност – методът не позволява разхищение на ресурси.

-          Икономия на време – не е нужно градинарят да отделя от времето си, за да се извърши поливане.

-          Равномерно разпределяне на водата, което води до по-добра продукция.

-          Намалява се риска от върхово гниене и деформация на пъпешите благодарение на осигуряването на постоянна влажност без колебания.

Професионалистите в отглеждането на пъпеши знаят, че употребата на система за допълнително напояване води до двойно по-висок добив и по-богата реколта. Те са наясно и с нуждите от вода на всеки етап от развитието на пъпешите и осигурявайки я, си гарантират по-добрата реколта.

Нямате място в градината? Използвайте вертикалния метод за отглеждане на ПЪПЕШИ

Сред основните грешки, допускани при поливане на пъпешите, са:

-          Поливане чрез дъждуване, което води до контакт на листата на пъпешите с водата, увеличаващ риска от развитие на заболявания, които могат да се отразят тежко на реколтата, застрашавайки я.

-          Поливане с едни и същи количества и честота независимо от фазата на развитие на пъпешите.

-          Преполиване на пъпешите и използване на твърде много вода особено преди етапа на зреене, в който поливните норми се увеличават. Преполиването е не по-малко опасно за реколтата от недостигът на вода. То води до гниене на корените на пъпешите особено ако не е горещо времето, за да намалят високите температури почвената влажност.

-          Неравномерно поливане и разпределяне на водата, колебания във влажността, които са сред основните причини за бедна или некачествена реколта, както и за деформация на плодовете, водеща до продукция с ниско качество, трудна за реализиране и неносеща нужната финансова печалба.

-          Недостиг на вода, липса на адекватно поливане с нужните количества вода. Често градинарите пропускат да осигурят допълнително количество вода, необходимо на пъпешите, ако се формират големи плодове, довеждащи до значителен разход на вода и изискващи оптимална почвена влажност за получаването на високи добиви.

-          Пропуски в поливането по време на цъфтежа и образуването на яйчниците – период, който е особено взискателен към формирането на оптимални условия за отглеждане и адекватно напояване.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес