Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кога се прави есенното засаждане на лавандула

21 октомври 2024, 14:28 часа

Лавандулата е едно от най-ценните растения в световната парфюмерийна и фармацевтична индустрия. Тя не само привлича с красивия си цвят и приятен аромат, но също така се използва за приготвяне на етерични масла и билкови чайове. Успешното отглеждане на лавандула изисква внимателно планиране, особено когато става дума за засаждането. В тази статия ще разгледаме кога е най-добре да засадите лавандулата през есента и какво трябва да знаете, за да осигурите на растението добри условия за растеж.

Защо есенното засаждане е важно?

Засаждането на лавандула може да се извърши както през пролетта, така и през есента, но есенното засаждане има няколко ключови предимства. Лавандулата е студоустойчива култура и може да понесе дори много ниски температури, така че засаждането през есента ѝ дава възможност да се вкорени добре преди настъпването на зимата. Освен това, през есенния период почвата е все още топла, което допълнително подпомага развитието на кореновата система.

За винаги красива градина засадете ЛАВАНДУЛА: Ето как

Кога точно да засадите лавандула?

Най-доброто време за засаждане на лавандула през есента е между края на октомври и началото на ноември, преди почвата да е замръзнала. Това осигурява достатъчно време на корените да се установят, преди зимните студове да настъпят. Важно е също така, че в този период почвата е по-влажна, което допринася за по-доброто поникване на растенията.

лавандула

Как да подготвите почвата за засаждане?

Лавандулата е издръжлива и може да се развива на различни почви, но предпочита леки, добре дренирани и неутрални или алкални почви. Преди да започнете със засаждането, почвата трябва да бъде добре обработена. Това включва оран и култивиране, както и внасяне на минерални торове. Препоръчително е да добавите суперфосфат, амониева селитра и калиев сулфат в зависимост от плодородието на почвата.

Уникални ползи от маслото от ЛАВАНДУЛА

Как да засадите лавандулата?

За оптимално развитие на лавандулата, разстоянието между редовете трябва да бъде между 100 и 140 см, а вътре в редовете – 40-50 см. Ако теренът е наклонен, можете да използвате шахматна схема за засаждане, за да предотвратите ерозията. Преди да поставите растенията в земята, подрежете корените им до свежа тъкан и ги потопете в глинена каша. Кореновата шийка трябва да бъде поставена на около 6-7 см под нивото на почвата, като след това почвата около растението трябва да бъде внимателно уплътнена.

Какви грижи изисква лавандулата след засаждане?

След засаждането грижите за лавандуловите насаждения включват редовни почвообработки, борба с плевелите и подхранване с азотни торове през пролетта, които стимулират растежа. През първата година след засаждането се извършва резитба на младите растения, за да се насърчи разклоняването им и да се формира здрава и добре разклонена структура. Важно е също да се следи за болести и вредители, които могат да застрашат здравето на растенията.

Есенното засаждане на лавандула е идеално за тези, които искат да осигурят на растенията добри условия за растеж и развитие през следващите години. С правилната подготовка на почвата и грижите след засаждането, лавандулата ще ви радва с ароматните си цветове и ще се развива добре дълги години. Така че, ако искате да засадите лавандула, не се колебайте да го направите през есента – това е времето, когато природата ще ви помогне най-много.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес