Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кога и как е най-добре да се прибере реколтата от цвеклото?

09 септември 2024, 15:32 часа

Градинарите често засаждат цяла леха с цвекло в градината си. И за това има основателна причина, защото тези кореноплодни зеленчуци се запазват добре през зимата и не губят хранителните си свойства. Тук обаче е важно да се разбере, че само правилно събраното цвекло се съхранява добре в мазето. Експертите казват, че е важно да се вземат предвид климатът, времето и вида на почвата. Но основно трябва да започнете от сорта, който определя времето на събирането му. Датата на зреене е изписана на опаковката от семената, така че трябва да се съобразите с тази информация. 

Например, ранно зреещото червено цвекло се нуждае от 50 - 80 дни от момента на поникване. Прибирането на реколтата му започва от края на юли. Средно ранните сортове се нуждаят от 80 - 100 дни за узряване, така че те се берат месец по-късно - в края на август. Но късните сортове цвекло се нуждаят от 100 до 135 дни, за да узреят. Най-добре е да ги събирате през септември или октомври.

Експерти: Една чаша от този сок помага за понижаване на кръвното

Как да разберете дали цвеклото е узряло?

Ако главата на кореновата култура започне да се показва от почвата, това означава, че цвеклото е готово за ядене. Трябва да обърнете внимание и на листата на растението. Ако пожълтяват и изсъхват, това означава, че цвеклото вече може да се прибере.

Най-добре е да копаете цвекло в сух ден. Това се прави при слънчево време. Някои градинари изкопават цвекло с лопата, докато други използват вила, защото по-малко увреждат кореновата култура.

Изкопаването под растението се извършва отстрани, като върховете трябва да се издърпат с ръце. След това цвеклото се отстранява от почвата и се разклаща старателно. Събраните плодове се поставят в лехата, за да изсъхнат, след което останалата пръст се отстранява и върховете се отрязват. След това цвеклото вече може да се съхранява.

Как да съхраняваме събраното цвекло?

Първо трябва да се сортира реколтата и да се изхвърлят болните и повредени плодове. Висококачествените кореноплодни зеленчуци трябва да се поставят в дишащи кутии или мрежи и да се сложат в хладно помещение. От време на време ще трябва да проверявате кутиите с цвекло за появата на кълнове. Ако по главите са се появили кълнове, те трябва да се откъснат.

Кога се вадят морковите и цвеклото, за да издържат по-дълго?

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес