Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кога и как да засадите лук преди зимата?

23 октомври 2024, 21:47 часа

Засаждането преди зимата е най-добрият начин за прибиране на ранна реколта. Това се отнася и за лука, но е важно да изберете точното време за засаждане.

Някои зеленчукови култури могат да се засаждат не само през пролетта, но и през есента - и този метод има много предимства. Зимните сортове лук могат да понасят добре студа и дават добра реколта дори след суха пролет.

Как да изберем лук за засаждане преди зимата?

Точно както при отглеждането на лук през пролетта, първо трябва да изберете сорта. Много сортове са подходящи за зимно засаждане, така че е случая е необходимо да разчитате единствено на вашия вкус. Обикновено в този случай са подходящи за засаждане три вида лук според вкуса им - с остър и горчив вкус, полусладък и сладък.

Защо опитните градинари никога не изхвърлят люспите на лука?

Преди да започнете да отглеждате лук, трябва да обърнете внимание на качеството на луковиците. Добрият посадъчен материал е основният знак, че ще получите добра реколта. Луковиците не трябва да съдържат гниене, влага или мухъл, а люспите трябва да са гладки и да прилягат плътно към луковицата.

Външно лукът също трябва да е плътен, с гладка повърхност без петна. Ако върху луковиците са се появили бели корени или зелени кълнове, това означава, че те вече не са подходящи за засаждане.

Как правилно да засадите лук преди зимата?

Когато сте избрали посадъчния материал, необходимо е да планирате ден за засаждане. Не се съобразявайте с календара, а следете температурата: когато тя се задържи около 5 градуса в продължение на няколко дни, можете да започнете да засаждате.

Намерете защитено от вятъра слънчево място и наторете с органични и минерални торове. Подгответе бразди с дълбочина 5 сантиметра и заровете луковиците в земята на разстояние 10 - 15 сантиметра.

След засаждането площта трябва да се мулчира със сухи листа или смърчови клони.

Ако лукът е поникнал по-рано, основната задача на градинаря е да го предпази от замръзване. Първата стъпка е мулчирането на лехата с рохкава почва. Трябва да напълните лехите с малък слой от няколко сантиметра. За тези цели могат да се използват и торф, сено и паднали листа. Следващият слой са клони. Те няма да позволят мулчът да ерозира.

Ако почвата все още не е замръзнала, можете да изкопаете поникналите луковици и да засадите нови.

През пролетта, когато снегът се стопи, трябва да се погрижите за торенето - подходящи са азотни торове, а ако четвъртото перо е поникнало, торете със суперфосфат и калий. Можете също така да разкопаете почвата. Не забравяйте да премахнете плевелите. За да се предпазите от вредители, можете да засадите невен или невен около лука.

Как правилно да засадите лука през есента за ранна реколта?

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес