Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кога е правилното време за торене на череши през есента

16 октомври 2024, 12:00 часа

Черешите са любимо плодово дърво, което освежава градината с красиви цветове през пролетта и изобилие от вкусни плодове през лятото. За да имате здрава и продуктивна череша, е важно да се погрижите за правилното ѝ торене, особено през есента. Торенето в този сезон играе ключова роля за поддържане на здравето и развитието на дървото през зимата, както и за стимулиране на по-добра реколта през следващата година. В тази статия ще разгледаме кога и как да наторите черешите си през есента, за да осигурите оптимални условия за тяхното развитие.

Защо е важно да торим черешите през есента?

Есенното торене е от съществено значение за овощните дървета, включително и за черешите. През този период дървото започва подготовка за зимата, забавя растежа си и натрупва ресурси в корените си, които ще използва през пролетта за новия растеж и цъфтеж. Торенето през есента осигурява на черешите нужните хранителни вещества, които ще им помогнат да укрепнат и да издържат на зимните студове. Това се отразява и на качеството на следващата реколта – правилно подхраненото дърво е по-устойчиво на болести и стресови условия и дава по-едри и вкусни плодове.

Най-добрият тор за черешите е този

Кога точно да наторите черешите през есента?

Най-доброто време за есенното торене на черешите е след като листата започнат да падат, обикновено към края на октомври или началото на ноември. През този период дървото е преминало през основната си вегетативна фаза и е в процес на подготовка за зимата. Ако извършите торенето твърде рано, дървото може да започне нов растеж, което е нежелателно преди зимните студове. Торенето в края на есента позволява на черешата да абсорбира необходимите хранителни вещества и да ги складира в кореновата си система, за да може да ги използва напролет.

Какви торове да използвате?

Есенното торене на черешите се извършва с торове, които съдържат фосфор и калий, тъй като тези елементи спомагат за укрепване на кореновата система и подобряват устойчивостта на дървото на студ. Използвайте добре угнил оборски тор в комбинация с минерални торове, като двоен суперфосфат и калиев сулфат. Важно е да се разпредели торът равномерно около кореновата система на дървото, като го размесите добре с почвата.

Торене на черешата с пепел - как се прави

Избягвайте азотните торове през есента, тъй като те стимулират растежа, а не укрепването на дървото. Азотът е подходящ за пролетта, когато черешите започват нов растеж и цъфтеж.

Как да подготвите черешите за зимата?

Освен торенето, през есента е добре да предприемете и други мерки за подготовка на черешите за зимата. Премахнете всички паднали и изгнили плодове около дървото, за да предотвратите разпространение на болести и вредители. Може да мулчирате основата на дървото със слой от суха слама или компост, което ще помогне за задържане на влагата и ще предпази корените от студеното време. Също така, подрежете изсъхналите и повредени клони, за да помогнете на дървото да насочи енергията си към по-здравите части.

Есента е най-подходящото време за торене на черешите, като този процес помага за укрепване на дървото и за подобряване на реколтата за следващата година. Торенето с фосфор и калий след листопада осигурява на черешите нужните хранителни вещества, които ще ги подготвят за зимата и ще стимулират новия растеж напролет. 

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес