Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кога борната киселина е задължителна за доматите?

08 август 2024, 17:33 часа

Дори начинаещите градинари, които тепърва прохождат в оглеждането на ароматни и сочни домати, узрели на родна земя и под слънцето, чиито вкусови качества надхвърлят тези на вносните сортове, често обрани зелени, за да узреят по пътя от производителя до магазина, знаят колко важна е борната киселина за този плод.

Използва се за подхранване на доматите и е сред най-важните микроелементи, от които зависят дишането на корените, растежът, развитието на много растения, сред които са и доматите. Правилното и адекватно включване на борната киселина – в точния момент от развитието на доматите, е от ключово значение, за да се възползват градинарите от полезността на бора. Кога е най-полезна борната киселина за доматите и може ли да навреди, ако не се използва в точния момент?

Отглеждане на домати - всичко, което НЕ знаете

Борната киселина за доматите – кога и защо

Подхранването на доматите с борна киселина е от значение и изключително полезно в следните случаи:

-          Ако доматите страдат от липса на калций, породена от трудното му усвояване. Борната киселина помага усвояването на калций и азот от почвата, както и на други микроелементи, което я прави изключително подходяща при проблем с усвояването на вещества от почвата.

-          Употребата на борна киселина е от значение и когато е затруднен синтезът на биологично активни вещества в самите домати.

-          Подхранването на доматите с борна киселина е важно по време на образуване на завръзите, когато борът помага за по-добри добиви, съответно за по-богата реколта и по-високи печалби на производителите.

-          Препоръчва се борната киселина за доматите да се включи в грижата за този плод, ако времето е твърде горещо – над 32 градуса по време на цъфтеж, тъй като тази киселина помага да се задържат цветовете въпреки жегата. Първото подхранване с борна киселина трябва да бъде именно по време на цъфтеж – в неговото начало и когато са се отворили цветовете.

-          Ако целта на градинаря е захарни домати, вкусни и сладки, прилагането на борна киселина ще допринесе за това.

-          Борната киселина като средство за минерално подхранване на доматите е полезна по време на плододаване, тъй като подобрява качеството на реколтата.

-          Препоръчва се употребата на борна киселина за подхранване или като разтвор за поливане на доматите, ако те растат бавно.

Ето тайната при засаждане на домати, за да имате УСПЕХ

Рискове от подхранване на доматите с борна киселина

Борът като микроелемент за доматите може да се използва като тор или разтворен с вода за поливане или пръскане на тези червени плодове. Макар да е толкова полезен, колкото претендира да бъде, борът трябва да се прилага не само в точния момент, но и в точното количество. Прекаляването с него, употребата на по-високи дози от правилните води до не по-малко рискове за доматите от липсата на борна киселина.

Сред рисковете е прекомерен растеж на листна маса, който е нежелан, тъй като листната маса черпи вещества от почвата и ги усвоява за сметка на плодовете, а не това е целта на градинарите. Те трябва добре да познават правилата за отглеждане на доматите, какви вещества на какъв етап са най-полезни за културите им, в какви дози и как да ги прилагат. Информираността за полезността на бора само по себе си не е достатъчно, за да бъде постигнат търсения краен резултат – превъзходно вкусни домати.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес