Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво трябва да направите в градината през есента, за да няма листни въшки през следващата година

16 август 2024, 14:09 часа

Всеки опитен градинар ще се съгласи, че въпросът за предотвратяване на появата на листни въшки и борбата с тях е един от най-важните. С правилния набор от действия през есента можете да се спасите от необходимостта да се борите с тези вредители през следващата година. Например, три прости есенни действия ще ви помогнат да защитите градината си от този паразит. Те включват подрязване, почистване, разрохкване и разкопаване на почвата.

Какво да направите през есента, за да предпазите градината си от листни въшки?

Резитба - важно е тази процедура да се извърши във всеки случай, тъй като това ще помогне за увеличаване на добивите през следващата година. Въпреки това си струва да запомните, че листните въшки често прекарват зимата върху неподрязани сухи клони. Ако ги лишите от тази възможност, тогава няма да възникнат проблеми с тях през следващата година.

Как да победите листните въшки с помощта на чесън и тази билка?

Почистването на градината също не трябва да се пренебрегва. Някои градинари са на мнение, че няма нужда да се премахват през есента растителни остатъци, листа, суха трева, сухи плодовр и други компоненти, тъй като те са полезни за почвата. Това е погрешно схващане. Напротив, ще се превърне в „убежище“ за листни въшки и други вредители. Затова тази есен не отлагайте почистването на градината.

Разрохкване и изкопаване на почвата - това е друга важна есенна процедура. Тя трябва да се извърши в цялата градина, но основната задача е да не пренебрегвате храстите. Това ще помогне да се отървете от ларвите на листни въшки, ако има такива.

Борба с листните въшки

Някои прости действия на градинаря ще помогнат за намаляване на риска от разпространение на листни въшки в градината:

  • Редовно напояване на короните на градинските растения. 
  • Премахване на излишните издънки и клони от храсти и дървета.
  • Третиране на стволове на дървета с вар, почистване на стволове от стара кора. 
  • Провеждане на балансирано хранене на култивирани растения (избягвайте предозиране на азот). 

Но само превантивните методи не могат да се справят с листните въшки, защото този вредител има покровител - градинската мравка. Мравките внимателно пренасят листни въшки в нови зони на градината, където листата са пълни със сладък сок. Когато третирате градината срещу листни въшки, унищожете мравките едновременно с това, в противен случай е невъзможно да унищожите тези вредители. 

Борбата с листните въшки с народни средства е по-щадящ вариант, който не уврежда околните растения и полезните насекоми, но в случай на големи щети на градинските дървета, все още трябва да прибягвате до химикали.

Народни средства за защита срещу листни въшки:

  • Амоняк - изсипете 50 мл амоняк в кофа с вода, разбъркайте добре и напръскайте короните на растенията със спрей бутилка. 
  • Люспи от лук – залейте с 1л вода 1 чаша от суровината и оставете за 2 дни. Разбъркайте инфузията в кофа с вода, добавете настърган сапун за по-добра адхезия на продукта и след това обработете засегнатите растения.
  • Горчица на прах - добавете суха горчица на прах (50 гр) към вода (5 литра), оставете за малко, разбъркайте разтвора и след това напръскайте растенията, засегнати от листни въшки. 
  • Чеснов разтвор – счукайте 3 скилидки чесън, залейте с литър вода и оставете за едно денонощие на студено. Филтрирайте приготвения разтвор и можете да започнете да пръскате заразените растения с разтвора.
  • Разтвор от пепел и чесън - 2 скилидки чесън се настъргват или се счукват, добавя се гореща вода, добавят се 100 гр пепел, разбърква се добре, филтрира се. Разрежда се с 5 л вода, след което можете да използвате разтвора за борба с листните въшки.

Изгонете листните въшки и маната по доматите с този разтвор

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес