Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво се прави с лалетата след цъфтежа?

20 май 2024, 12:49 часа

Лалетата цъфтят с прекрасни цветове и именно заради това много градинари засаждат тези растения в градината си. Но те се нуждаят от грижи и след като прецъфтят.

Лалетата са сред онези растения, които обичат грижата, така че трябва да се погрижите за тях не само преди цъфтежа, но и след това. Ако искате да ги отглеждате във вашата градина, трябва да разберете кога и как да ги храните, кои луковици да изкопаете и кои можете да оставите в цветната леха до следващата година.

Грижа за лалетата след цъфтежа

Повечето градинари отрязват дръжките на лалетата след цъфтежа и това е правилното решение. И го правят не само, за да изглежда цветната леха красива, но преди всичко защото цветето трябва да спести енергия, за да нахрани луковицата, а не да я изразходва за образуването на пъпки.

Задължително торене на чесъна за богата реколта - ето какво се прави

Именно по време на вегетационния период се образува млада луковица, а понякога дори не една, а няколко издънки за следващата година.

Цветовете могат да се отрежат веднага след като лалетата са прецъфтели и листенцата им са опадали. Но зелените листа не трябва да се режат, защото те все още хранят луковицата. Листата се премахват, след като пожълтеят.

Имайте предвид, че листата трябва да се режат с остър инструмент, а ножиците са най-удобни за тази цел. Можете да използвате и ножици, ако първо ги дезинфекцирате.

Как се подхранват лалетата след цъфтежа?

На първо място, трябва да запомните, че лалетата невинаги се нуждаят от торене. И ако климатът и почвата ги устройват, те могат да се развиват перфектно сами. 

След като лалетата прецъфтят, те трябва да се поливат в продължение на две седмици, а ако вали, не е необходимо да се поливат допълнително. Цветята се подхранват с фосфор и калий в съотношение 1:1.

Но това, което категорично не трябва да се използва за торене на почвата, е оборският тор, защото може да загние луковицата.

Кога да изкопаете луковиците на лалета?

Луковиците също невинаги трябва да се изкопават, а някои от тях могат да останат в цветната леха от 3 до 6 години. Те се изкопават само когато планирате да ги засадите на друго място. Ориентировъчно това трябва да се направи в края на юни - средата на юли, но при ранни сортове може да стане и по-рано.

Защо перата на чесъна пожълтяват и как да го подхраните, за да спасите растението

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес