Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво да засадите на мястото на доматите веднага след прибирането на реколтата им?

06 септември 2024, 15:58 часа

Поради факта, че доматите често боледуват през летния сезон, след прибиране на реколтата, опитни градинари винаги дезинфекцират лехите. Но това не е всичко, което трябва да се направи - след доматите се препоръчва да се засади зелен тор, за да се подобри структурата на почвата.

Какво е най-добре да се засади на мястото на доматите?

Най-добрият вариант в този конкретен случай е синапът - при сеитбата му трябва да се вземат предвид няколко нюанса. След като приберете доматите, заравнете почвата. В този случай няма нужда да премахвате горния слой. След това трябва да оформите плитки канали. Уплътнете дъното им и изсипете там синапено семе.

Защо доматите и краставиците НЕ трябва да се съхраняват заедно?

За следващата стъпка ще ви е необходим вермикомпост, с който трябва да поръсите семената по жлебовете, като ги покриете с тор. Използвайте компост като втори слой. След това остава само да поливате посевите щедро и да чакате да се появят издънки. На зеления тор ще отнеме около 2-3 седмици, за да порасне, след което можете да започнете да го окосите и вкопаете в почвата.

Това отново е удобно да се направи с плоска резачка, която се използва за нарязване на зеленчуците и смесването им в почвата. Уверете се, че някои от растенията са на повърхността, а други са в почвата. За да ускорите процеса, поливайте старите доматени лехи с вода, а през зимата ги поръсете с компост или ги мулчирайте с окосена трева.

Какво да засадите на мястото на доматите следващата година?

На мястото на доматите през следващата година е по-добре да изберете онези култури, които насищат почвата с азот:

  • Бобови растения: боб, леща, грах, нахут.
  • Тиквови: краставици, тиква, тиквички, тикви, тиквички, пъпеши, дини. Преди засаждане се препоръчва почвата да се наторява с компост.
  • Фураж: люцерна, детелина, лупина.

На мястото на миналогодишния домат можете да получите добра реколта от зеле, защото не реагира на повечето болести и не се нуждае от азот.

На мястото от доматите може да засадите кимион, копър, магданоз, кориандър, целина, моркови, всички видове лук, чесън.

Краставиците също са подходящи - те нямат подобни заболявания, не са „роднини“, но са много чувствителни към наличието на хранителни компоненти, така че често ще трябва да се торят с органична материя - компост.

Вредителите няма да навредят, ако в градината расте лук. Вирее сред плевелите и всички вредители, като ги отблъсква със специфична остра миризма. След лука почвата е богата на калий и азот и става леко алкална - това е важен момент за растежа на растенията от семейство Пасленови.

В допълнение, културата отделя фитонциди - компоненти на кореновата система, стъблата и листата. Когато попаднат в земята, те убиват микроорганизми и бактерии и стимулират растежа на растенията. Вредителите не ядат корените на лука, така че се преместват на други места. Засаждането на домати на открито след чесън или лук е добро решение.

На мястото на доматите ще расте добре:

  • спанак;
  • цвекло;
  • ряпа;
  • синап;

Можете да засадите билки и зеленолистни през следващата година - те възстановяват добре почвата. За да отглеждате много зеленчуци, първо трябва да наторите почвата. Например, това е жизненоважно за зелето, въпреки че не е податливо на болестите, които засягат пасленовите култури. За да съберете добра реколта от тиквени култури след домати, ще трябва напълно да възстановите почвата.

Как да се избавите от маната по доматите - прост трик

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес