Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво да направите, ако краставиците цъфтят, но нямат плодове

26 юли 2024, 19:13 часа

Отглеждането на краставици не е никак лесно, особено за начинаещи. И ако никога досега не сте ги отглеждали в градината си, може да се сблъскате с някои неочаквани и неочевидни проблеми.

Понякога при отглеждане на краставици може да срещнете следния проблем: цветът се появява на храстите, но не се превръща в плод. Вероятно на праъв поглед ви изглежда, че вашата реколта вече е загубена, но решението на проблема може да е по-лесно, отколкото предполагате.

Белият тор, който увеличава реколтата на краставиците и доматите

Защо краставиците цъфтят, но нямат плодове?

Повечето от причините, поради които цветовете на краставицата не се превръщат в завръзи и плодове, могат да бъдат комбинирани в три основни групи.

  • Грешен избор на семена;
  • Неподходящи условия за отглеждане;
  • Неправилно засаждане и неправилни грижи.

Градинарите обикновено срещат проблеми при отглеждането на краставиците поради незнание. Следователно, за да получите реколта, трябва да коригирате грешките, които допускате. И първото нещо, което трябва да направите, е да се уверите, че сте избрали правилния сорт краставици.

Например, ако сте избрали опрашвани от пчели сортове, поради неблагоприятно време може да възникне ситуация, при която има много цвят, но малко плодове. Освен това трябва да се погрижите за достъпа на пчелите до оранжерията или градината ви, ако засадите в нея такива краставици.

Кои са основните грешки при отглеждането на краставици?

Краставиците са доста капризна култура по отношение на грижите, които се полагат за тях. Те се нуждаят не само от топлина и слънце, но и от достатъчно висока влажност на въздуха. Краставиците също не понасят суша и обичат торенето. Следователно, ако не харесват условията на отглеждане, това може да доведе до много малко завръзи и съответно до слаби добиви.

И така, ето няколко основни причини, поради които има малко плодове:

  • висока температура и топлина - краставиците започват да губят завръзите си;
  • много ниска температура - растенията не образуват пъпки, а цветовете им окапват;
  • твърде гъсто засаждане - растенията се засенчват взаимно и им липсват хранителни вещества;
  • недостатъчно хранителни вещества и влага - завръзите пожълтяват и падат;
  • прекомерна влажност - увеличава риска от гниене на завръзите;
  • поливане със студена вода.

Правилно поливане на краставиците

В горещо време краставиците трябва да се поливат през ден. В началото на растежа те не абсорбират толкова влага от почвата, колкото по време на плододаване. Ето защо, докато растат, постепенно се увеличава количеството вода, което се използва за поливането им.

При студено и дъждовно време поливайте краставиците през 5-7 дни. Ако се съмнявам дали имат нужда от поливане, проверете влажността на почвата с пръст. Ако е влажна на дълбочина 5 см, тогава поливането не е необходимо.

Краставиците са топлолюбива култура и се развиват добре само в топла почва. Поради тази причина и поливането им трябва да се извършва само с топла вода, чиято температура е 25 градуса.

Как да поливаме краставиците в жегата?

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес