Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какви цветя може да засадите през октомври?

19 октомври 2024, 21:45 часа

През октомври работата в градината все още не е приключила - периодът е подходящ за засаждане на някои цветя.

Цветята, които могат да се засадят през октомври

През този месец може да се засадят розови храсти , включително и тези с отворена коренова система. Сега е оптималното време за тяхното засаждане - розите ще имат време да се вкоренят преди зимата. При закупуване на разсад от рози с отворена коренова система изберете такива, които имат поне 2-3 стъбла, с добре развита, еластична коренова система. Когато засаждате, изрежете корените на дължина не повече от 29-30 см и ги потопете в гъста смес от глина и оборски тор (3: 1).

Как да се грижим правилно за цветята у дома през зимата - какво трябва и не трябва да се прави

Дупката за засаждане се напълва предварително с вода, засаждането се извършва след като се абсорбира. Засадете розите така, че мястото на пъпките да е на 2-3 см под повърхността на почвата. Катерливите рози, както и кореновите рози, се задълбочават повече. След засаждането храстът се полива добре и се отрязват леторастите, като се оставят 2-3 най-силни, които се съкращават на 2-3 пъпки.

През октомври подължава засаждането на други широколистни храсти и пълзящи растения - калина, берберис, люляк, форзиция, орлови нокти, лимоново дърво, актинидия .

През целия октомври се засаждат луковици на лалета, нарциси и зюмбюли. Можете да засадите лилии и минзухари, ако сте закъснели да го направите по-рано. Дълбочината на засаждане трябва да е три пъти по височината на луковицата. При тежки почви под дъното на луковиците се изсипва слой от 3-5 см едър пясък, луковиците на зюмбюла могат да се покрият с пясък до върха, а отгоре с пръст. Ако почвата е суха, полейте насажденията и мулчирайте със сух торф.

Може да засадите аквилегия, гипсофила, лупина - при късна есенна сеитба те се развиват по-бързо през пролетта.

Други грижи за цветята през октомври

Божури, хости, флокси и др. растения с плътни стъбла, които нямат базална розетка от листа, се изрязват или до земята, или на височина 10-15 см от земята. При растенията с приосновна розетка - хейхера, карамфил, бадан, камбанка, вечерна иглика и др., се отрязват само стъблата и изсъхналите листа, а останалите се оставят. Предзимното мулчиране с компост и хумус е особено полезно за такива растения.

Обърнете специално внимание на мулчирането на клематиса - изсипете кофа компост под всеки храст. След прибиране на реколтата разпръснете торове - суперфосфат (20-40 гр на m 2 ), калиеви торове 15-20 гр на m 2 ), дървесна пепел (100-200 гр на m 2 ) и след това разкопайте почвата. Може да се извърши мулчиране с хумус или компост.

През октомври се коси тревата за последен път на височина 8-10 см - това е важна процедура, тъй като обрасла морава понася по-зле зимата. Освен това, за да се избегне зимното засушаване на почвата, се премахват падналите листа от моравата, така че тревата да не е прекалено мокра.

През октомври се окопават топлолюбивите луковични култури: гладиоли, фрезия. Далиите, грудковата бегония и галтония трябва да бъдат окопани след първите слани.

Поливане с лимонена киселина - за кои цветя е полезно

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес