Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как се отглеждат едни от най-лютите чушки в света - хабанеро

11 април 2024, 05:55 часа

Градинарите с влечение към пикантната храна трябва да опитат да си отгледат една от най-лютите чушки - хабанеро. Отглеждането на чушки хабанеро изисква силно слънце, високи температури и добре дренирана почва. Тези малки, зелени до червени чушки са с лютивина от 100 000 до 445 000 по скалата на Сковил, която представлява метод за измерване на съдържанието на капсикум или пикантност в чушките.

Още: Отглеждане на чери домати: Всичко, което трябва да знаете от засаждането до брането

Растението хабанеро се развива най-добре, когато е закупено или отгледано на закрито. Засадете ги навън, след като премине опасността от измръзване. Следвайте някои съвети за отглеждане на чушки хабанеро, за да получите люта и пикантна реколта, подходяща за консумация в прясно състояние, на скара, изсушена или консервирана.

Растението хабанеро

Растенията хабанеро имат овални, прости листа с наситен, лъскав зелен цвят. Растенията обикновено са храстовидни и са малко по-високи, отколкото са широки. Отглеждането на чушки хабанеро изисква дълъг вегетационен период.

Тъй като са топлолюбиви култури, грижите за хабанеро могат да включват изкуствен мулч за поддържане на почвата топла, както и покривала за редовете в началото на сезона. Преди засаждането вкарайте в почвата голямо количество органични материали, за да увеличите плодородието и дренажа. При подходящи грижи растенията ще дадат леко извити зелени или дори червени плодове, пълни със семена и покрити с восъчна, лъскава кожа.

Отглеждане на чушки хабанеро

Засадете семена в градината две седмици преди последната слана. Разсадът, отглеждан на закрито, се нуждае от осем до десет седмици време за отглеждане, преди да бъдат засадени навън.

Посейте семена на 1 см. дълбочина и 45,5 см. едно от друго в градината на слънчево място. Семената са малки, така че е необходимо да се разрежда разсадът при отглеждане на чушки хабанеро. Освен ако домът ви не е в сух регион, е най-добре да започнете отглеждането вътре и след това да ги трансплантирате навън, след като почвата се затопли. Преместете разсада навън, когато има поне шест листа.

Засадете ги на 45,5 см. едно от друго и изрежете дупки в черно пластмасово покривало, за да паснат около растенията. Това намалява конкурентните плевели и поддържа почвата топла, като същевременно пести вода.

Грижа за растението хабанеро

Два важни съвета за отглеждане на чушки хабанеро са рядко, но обилно поливане. Покритията на редовете често са необходими при грижа за хабанеро, за да се избегнат слънчеви изгаряния и да се предпазят чушките от изсъхване и напукване. Наторете растенията с ¼ супена лъжица азот на растение, когато растенията са на възраст поне шест седмици. Нанесете го като странична превръзка на 15 см. от растенията и го вкарайте в почвата.

Внимавайте за проблеми като насекоми или гниене на цветовете. Повечето насекоми са лесни за контролиране с вода или инсектициден сапун за отстраняването им. Гниенето на цветята се причинява от дефицит на калций и се свежда до минимум чрез дълбоко поливане по време на периода на цъфтеж. Гъбичните заболявания се намаляват чрез ограничаване на поливането отгоре.

Още: Лесен за отглеждане многогодишен зеленчук, който трябва да имате в градината си

Събиране на реколтата от чушки хабанеро

Берете чушките, когато са твърди и зелени или изчакайте края на сезона, когато се оцветят в червено. Плодът е еднакво добър и в двата варианта, но всички плодове трябва да бъдат отстранени от растението, преди да настъпят ниски температури през есента. Съхранявайте ги на хладно място до три седмици или ги разполовете и изсушете напълно. Можете също така да изпечете и замразите чушките или да направите мариновани чушки за по-дълго съхранение.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес