Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как правилно да се грижите за мушкатото, за да оцелее през есента и зимата

22 октомври 2024, 18:05 часа

Мушкатото е вид цвете, което обича комфорта на топло и уютно място. Когато температурата падне до 10 до 15 градуса по Целзий, тези растения изискват да ги внесем в къщата.

Вижте още: Тази домашна тор е гориво за всички цветя

До първото пролетно слънце ги дръжте в мазето или на тавана, където е топло. Поливайте ги по малко на всеки 20 дни. Също така всички по-малки издънки трябва да бъдат отрязани, така че да останат само основните части на растението без листа.

Есента и зимата определено не са причина да изхвърлите цветята си, които сте отглеждали през лятото, трябва да следвате няколко стъпки.

Зимата е точно зад ъгъла, а температурите падат. Време е да се посветим на грижите за нашите ценни цветя, а днес ще се посветим на мушкатото, онези любими красавици, които красят прозорците и балконите на много любители на цветята. В останалата част от текста ще намерите полезни съвети как правилно да се грижите за мушкатото си, за да остане буйно и здраво през зимата, но и как да го подготвите за следващата година.

Първото и най-основно правило е да не вярвате на тези, които твърдят, че мушкатото не може да презимува. Само с няколко прости стъпки можете да гарантирате, че вашето цвете ще оцелее и ще заблести през следващото лято.

Подготовка за зимата

Първата стъпка е да премахнете всички цветя от мушкатото, независимо дали са свежи или увехнали. Освен това премахнете ръчно всички листа . Това е важно, за да се освободи растението от ненужни тежести и енергия, които иначе биха отишли ​​за поддържане на цветята и листата.

Подрязване на мушкатото

Ботаниците препоръчват да подрязвате мушкатото на височина около 20 сантиметра. Това ще им помогне да останат по-компактни и по-лесни за грижи през зимата.

Вътрешно настаняване

Сега е моментът да преместите мушкатото на закрито. В идеалния случай те трябва да бъдат в стая, където температурата през зимата не пада под 10 градуса по Целзий . Това ще ги предпази от ниски температури и замръзване.

Поливане през зимата

През зимата поливайте мушкатото само веднъж месечно. Това е достатъчно, за да поддържат минимална влажност, но не ги заливайте с вода, защото ще изгният.

Почивка на растението

През зимата мушкатото не трябва да се подхранва. Това е периодът на почивка за растението и добавянето на тор може да наруши този процес на почивка.

Вижте още: Ще цъфтят целогодишно: Най-добрата естествена тор за орхидеята

Пролет и пресаждане

Дойде ли пролетта, време е за освежаване на мушкатото. Пресадете ги в нови саксии и ги изнесете на балкони или прозорци, за да ги изложите отново на светлина и топлина. Освен това вече можете да възобновите редовното поливане и торене, за да насърчите растежа и цъфтежа.

Следвайки тези стъпки, вашите мушката ще оцелеят през зимата и ще ви възнаградят с красиви цветя през следващата година. Тази грижа за растенията не само ще запази красотата им, но и ще удължи живота им, превръщайки дома ви в още по-приятно и цветно място през цялата година.

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес