Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как правилно да поливате пипера в жегата?

19 юли 2024, 12:07 часа

Правилното поливане на пипера в горещо време е ключът към добрите грижите за тази деликатна култура през юли. Грешките при поливане могат да доведат до това, че реколтата не е толкова изобилна, колкото бихте искали. 

Как да поливаме чушките правилно?

Всъщност, ако разпределите течността правилно, дори в жегата през юли, две поливания ще бъдат достатъчни.

3 трика и реколтата на пипера няма да има прибиране

Ако нямате възможност да посещавате градината често, можете да използвате кореново поливане с помощта на следния трик. Заровете една двулитрова пластмасова бутилка с гърлото надолу в земята до всеки храст. В тапата предварително трябва да се направят няколко дупки. Водата, излята в такъв импровизиран контейнер, ще тече към растенията постепенно в продължение на няколко дни.

Ако предпочитате конвенционална система за поливане, тогава е най-добре да използвате мулч. Необходимо е да се гарантира, че влагата не се изпарява от почвата, а остава в нея възможно най-дълго.

Грижа за чушките

След засаждането на чушки е необходимо да се осигурят на растенията подходящи грижи. Необходимо е да се осигури редовно поливане, торене, наблюдение и премахване на плевелите, така че да не се конкурират с растенията за хранителни вещества.

Чушките изискват умерено поливане. Почвата трябва да е влажна, но не прекомерно влажна. Проверявайте редовно влажността на почвата и поливайте растенията, ако е необходимо. В допълнение, торовете могат да се прилагат на редовни интервали, за да се осигури необходимото подхранване на растенията.

Чушките са податливи на нападение от различни вредители и болести. За да предпазите растенията си, проверявайте ги редовно за вредители като листни въшки или акари. Ако откриете наличието на вредители, трябва да се приложат подходящи мерки за контрол като естествени или химически инсектициди. Също така наблюдавайте за заболявания и прилагайте превантивни или терапевтични мерки, ако е необходимо.

Чушките са готови за прибиране, когато плодовете достигнат оптималния си размер и цвят. Плодовете могат да се берат на ръка или с остри ножици. Внимавайте да не повредите растението или другите плодове при прибиране на реколтата. Чушките се консумират най-добре пресни или използвани в различни рецепти.

Веднъж набрани, чушките могат да се използват за пресни салати, печени, консервирани или замразени. Чушките могат да се сушат и да се използват като подправки или добавки към различни ястия.

Торене на пипера през юли - ето кои са най-добрите рецепти

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес