Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как е правилно да се подготвят розите за зимата?

17 октомври 2024, 11:22 часа

Процедурата за покриване на рози преди настъпванетона зимата е една от най-важните, тъй като безопасността на растенията зависи от това. Всеки градинар трябва да знае основните правила за нейното извършване. Преди покриването на розовите храсти е важно да се извърши правилно торене и правилна резитба.

Подготовка на розите за покриване преди зимата

За да могат розите да издържат през зимата, те трябва да получат правилното торене през есента. Извършва се четири седмици преди настъпването на истинската зима и падането на сланата. За целта се използват торове, които съдържат фосфор и калий.

Резитба - тази процедура също трябва да се извърши, преди да решите да покриете розите за зимата. Също така си струва да извършите необходимите обработки срещу болести и насекоми по всеки обичаен начин. Добра идея е да премахнете всички плевели и растителни остатъци.

Есенно засаждане на рози - тайната на опитните градинари

Покриване на розите преди зимата

Първо трябва да приложите мулчиране. Най-често се използва сено. След това използвайте висококачествен покривен материал за покриване на храста. Препоръчително е да сгънете покривния материал на два слоя.

Ако всичко е направено правилно, розите успешно ще преживеят дори много студена зима.

По отношение на подрязването на розите през есента трябва да се извършва, когато температурата навън вече има редовни нощни студове до -5 градуса. По този начин това ще помогне да се подготвят розите за подслон и ще се увеличи тяхната устойчивост на силни студове.

Също така не трябва да режете храстите непосредствено преди началото на слана, тъй като рязането на пъпки в топло време може да стимулира растежа им и това може значително да увреди растението. Експертите съветват да започнете резитбата на розите, след като нощните температури паднат под 0 градуса и останат стабилни.

Можете също така да покриете цветята и трябва да го направите веднага след подрязването на розите. Струва си обаче да се обърне внимание на прогнозата за времето; ако през следващите 2 седмици няма затопляне, тогава храстите могат да бъдат покрити. Въпреки това, ако в прогнозата има единични слани, тогава е по-добре да покриете розите през зимата, а именно през декември.

Най-доброто време за започване на резитбата на розите е средата или края на октомври. В топлите дни не е необходимо да се режат рози, тъй като растенията все още са във фаза на растеж, така че подобни действия само ще стимулират активния растеж на розите.

Ако температурата навън не е много ниска, тогава розовите храсти не трябва да се покриват до замръзване. Въпреки това, ако зимата е мека, тогава храстът може да се остави без подслон дори до декември.

Как да се грижим за розите през октомври?

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес