Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да засадите розата, която сте получили с помощта на обикновен картоф

12 юли 2023, 12:44 часа

Цветята са често подарък по специални поводи или просто като израз на любов. За съжаление, откъснатите цветя бързо изсъхват и умират. Но има един трик, който може да помогне на розата да образува корени и да я засадите, за да се наслаждавате на нея за дълго време.

Необходими материали

- Откъсната роза

- Картоф

- Пластмасова бутилка

ИЗУМИТЕЛНО: Как да отглеждате най-красивите рози върху КАРТОФ

- Пръст

- Саксия

Изберете розата, която желаете да засадите в саксията. Първо, отстранете всички листа и отрежете стъблото под ъгъл от 45 градуса на около 3 см под съцветието. Ако цветът не е повреден, можете да го поставите в малка ваза с вода и да се наслаждавате на него още няколко дни.

Вземете картофа и пробийте дупка с размер, подходящ за стъблото на розата. Уверете се, че дупката ще пасне плътно на стеблото. Покрийте дъното на саксията с 8 см почва и поставете картофа.

Сложете 1 картоф и роза в саксия и вижте какво ще се случи седмица по-късно

Когато запълните останалата част от саксията с пръст около розата, по-голямата част от работата е свършена. Единственото нещо, за което трябва да се погрижите, е да създадете миниатюрна оранжерия за вашата роза. Рециклираната пластмасова бутилка ще осигури топло и уютно място за растежа й. Отрежете дъното на бутилката и поставете я внимателно около стъблото на розата. Почистете почвата около бутилката, а не вътре. Сега просто натиснете с пръсти и се надявайте да видите признаци на живот. Първите издънки ще се появят доста бързо.

Как да разберете, че реколтата от картофи е готова за прибиране?

Този трик може да се опита с различни видове рози. Не се притеснявайте, ако не успеете от първия път. Вашите приятели и семейство ще бъдат изненадани, когато им покажете красивите, пораснали рози. Ето как можете да дадете втори живот на откъснатите цветя и да ги видите отново да процъфтяват в цялата си слава, вместо да бъдат изхвърлени.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес