Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да възстановите почвата след прибиране на реколтата от краставици

31 август 2024, 15:31 часа

Краставиците отнемат много азот, фосфор и калий от почвата, така че след прибиране на реколтата е важно да се извършат мерки за възстановяване на нейния състав, структура и плодородие. 

Как да възстановите почвата след краставиците

Първата стъпка е да дезинфекцирате почвата, за да се отървете от патогенната микрофлора. Например, можете да използвате инфузия на оцет и водороден прекис. Смесете един литър оцет с 200 ml пероксид, оставете за 7 дни, разредете с вода преди употреба (1 чаша инфузия на 10 литра вода). Трябва да поливате с лейка.

С помощта на този тор ще берете домати, краставици и чушки до падането на сланата 

След дезинфекция възстановете полезната микрофлора с помощта на биологични продукти, добавете органични торове и прекопайте лехите. Можете да засадите и зелен тор - фацелия, овес, синап, лупина.

По отношение на последното торене на краставиците през август се извършва допълнително торене на почвата с комплексен тор на всеки две седмици до края на сезона. Тъй като по това време културата се нуждае от много фосфор и калий и по-малко азот, потърсете торове със съотношение 10:20:10 на изброените минерали.

В този случай торовете се прилагат само в страничната бразда на разстояние 15 cm от семенния ред с покритие 10 cm. Химическите торове са вредни за листата и стъблата, така че гранулите не се разпръскват в корените, а се изнасят на безопасно разстояние и след прилагането им почвата се напоява обилно.

Колкото повече краставици съберете, толкова повече растението ще се опита да възстанови производителността си. Не чакайте краставиците да станат жълти или бледи.

Отрежете дръжките на краставиците с остра ножица, когато станат твърди и продълговати, с тъмнозелена кора без жълти жилки.

Рязкото намаляване на плододаването до голяма степен се дължи на управлението на реколтата. Когато краставиците достигнат прекалена зрялост, растенията ще се „затворят“ и няма да произвеждат нови цветове за определен период от време. За справяне с този проблем е необходимо често събиране на реколтата – на всеки 2 дни.

През август поливането не трябва да се преустановява. Целта на поливането е да поддържа достатъчно влагаа достъпна за корените на растението, без да накисва почвата. Не е разумно да поливате редовно в един и същи ден от седмицата. Нуждите на растенията се променят ежедневно и сезонно. Винаги тествайте почвата преди поливане, за да определите колко вода да използвате при поливане.

Как да увеличите добива на краставиците с помощта на пепел и люспи от лук?

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес