Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да увеличите добива на краставиците с помощта на пепел и люспи от лук?

11 август 2024, 22:20 часа

Много градинари умишлено избягват индустриалните комплексни торове, така че техните зеленчуци да са чисти и незамърсени с токсични вещества. Те прилагат този подход и при отглеждане на краставици. А сред естествените продукти има от какво да избирате. Естествените торове са не само безопасни, но и показват добри резултати. Когато става въпрос за грижа за краставици, има две основни средства - торене с пепел и тор с люспи от лук.

Увеличаване на реколтата на краставиците с помощта на пепел

Можете просто да поръсите вашите зеленчукови лехи с този тор редовно. Консумацията на продукта е малка: достатъчно е една чаша на квадратен метър.

Пръскайте краставиците веднъж на 10 дни с това и реколтата им няма да има прибиране

Съставът може да се приготви и в течна форма. За да направите това, първо трябва да разтворите един кг пепел в 2 л вряща вода и да разбъркайте. След това изсипете кофа с чиста вода. Също така не забравяйте да добавите 200 ml оцет, за да засилите положителния ефект.

Дървесната пепел се използва от градинарите като тор от дълго време. Сред основните предимства на пепелта могат да се отбележат следните точки:

  • Увеличава добива. Ако добавите разтвори с дървесна пепел към подхранването на насажденията, плододаването им ще бъде по-добро.
  • Укрепва растенията. Лозите от краставици стават много по-силни, в резултат на което растенията се развиват нормално при неблагоприятни климатични условия.
  • Подобрява външния вид на насажденията. Зелената маса придобива наситен оттенък.
  • Повишава устойчивостта на температурни колебания. Ако поливате или пръскате зеленчуците с разтвори на базата на пепел, те ще понасят сухото време доста добре.
  • Осигурява защита срещу вредители. Много често градинарите използват пепел за борба и предотвратяване на появата на вредители по зеленчуците.
  • Предпазва от болести. Дървесната пепел предотвратява появата на гниене и други опасни инфекциозни заболявания, на които са податливи краставиците.
  • Подобрява вкуса на плодовете.

Торене на краставиците с люспи от лук

Има прост тор, който може да се използва на всеки две седмици. За да го приготвите, трябва да залеете шепа люспи с половин кофа гореща вода и да изчакате няколко дни.

Има и друг вариант. Същото количество люспи се поставят в тенджера с 1,5 литра вода. След като течността заври, изчакайте десет минути. След това филтрирайте продукта и добавете половин кофа вода. Съставът е добър както за обработка на листа, така и за поливане.

Удължаване на плододаването на краставиците - 2 тора, които работят

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес