Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да удължите плододаването на краставиците до замръзване - стар градинарски трик

14 септември 2024, 13:38 часа

Краставиците са много взискателни към топлина и влага и затова плододаването им често завършва по-рано, отколкото бихме искали. Но градинарите с опит разчитат на един стар градинарски трик за удължаване на плододаването им до падането на температурите.

Как да удължите плододаването на краставици до замръзване и да получите повече реколта?

Един от най-важните фактори, влияещи върху плододаването на краставиците, е правилното и навременно торене. Тези насаждения се нуждаят от много хранителни вещества, особено азот, фосфор и калий. Въпреки това, не всички торове са подходящи за краставици, тъй като някои могат да повишат киселинността на почвата, да насърчат развитието на болести или да намалят студоустойчивостта.

Защо доматите и краставиците не трябва да се съхраняват заедно?

Един от най-ефективните и безопасни торове за краставици е разтвор на дрожди. Дрожденият разтвор обогатява почвата с азот, фосфор и калий, стимулира растежа и развитието на растенията, повишава имунитета и устойчивостта на стрес, активира цъфтежа и плододаването.

Как да приготвите и използвате разтвор от мая за удължаване на плододаването на краставиците?

За да приготвите разтвор с мая, трябва да комбинирате 10 литра топла вода, 100 грама прясна или 10 грама суха мая и 50 грама захар в един съд. Всички съставки трябва да се смесят в голям съд и да се оставят за 10-12 часа на топло място за ферментация. За да използвате разтвора, трябва да го разредите с вода в съотношение 1:10. Полученият разтвор трябва да се използва за поливане в корените на краставиците веднъж на всеки 10-14 дни от началото на цъфтежа до края на плододаването.

Можете също така да пръскате листата на краставицата с разтвор на дрожди на всеки 7-10 дни, за да подсилите имунната система на растенията и да се предпазите от болести. Дрожденият разтвор е прост и достъпен тор за краставици, който ще помогне да се удължи плододаването им до замръзване и да се прибере богата реколта от сочни и хрупкави плодове. 

Други ползи за краставиците от торенето с мая

Торът на основата на дрожди ще помогне за съживяване на почвата и ще създаде добри условия за растеж на полезни бактерии. Също така е важно да добавите този естествен стимулант преди краставиците да започнат да цъфтят, така че храстите да са силни и устойчиви на болести.

В литър топло мляко разредете 1 пакетче суха мая (необходима ви е два пъти повече жива мая). Добавете 1 супена лъжица захар, разбъркайте и оставете за няколко часа. Разтворете сместа от мляко и мая в 10 литра топла вода. Един краставичен храст ще изисква приблизително 0,5 литра тор. След това можете да поръсите корените със суха пепел, която съдържа много калий.

През септември засадете това след краставиците

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес