Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Kак да торите ягодите, за да получите завидна реколта?

08 юни 2024, 13:11 часа
Реклама

Няколко прости стъпки - и можете да наторите плодовете, така че да не ви стигнат бурканите за сладко и компот от ягоди.

Цените на ягодите през този сезон са сносни. Но вие можете да отглеждате вкусни горски плодове в собствените си градински лехи. Но как да се торят ягодите, за да получите прилична реколта?

Приготвяне на ягоди

Любимата на всички ягода обича вниманието. И с настъпването на по-топлото време е време да се заемем сериозно с това. Започваме с оглед на храстите и отстраняване на болни, сухи и съмнителни листа. Ягодите реагират добре на разхлабване. Почвата се е уплътнила през зимата и процедурата ще осигури приток на въздух към корените.

Ако върху лехите е останал стар мулч, не е необходимо да го премахвате, тъй като обикновено остава малко, ще трябва да увеличите слоя. Но преди да мулчирате, трябва добре да напоите лехата.

Опитен градинар: Кога да засадим ягоди, за да станат огромни и сочни? 

Опции за торене

Има три варианта на торене

Дългосрочен. Ние мулчираме всеки храст с хумус, компост или вермикомпост (използваме наполовина по-малко вермикомпост). В този случай храната ще се доставя постепенно и няма опасност от „прехранване“ на плода, което е много по-лошо от недостатъчното хранене.

Всички градинари много обичат кореновото хранене, тъй като вече сме отглеждали трева и подготовката на „ферментатор“ изобщо не е трудна. Вземаме 2/3 от кофа зелена трева (възможно е с корени), добавяме чаша пепел, за ферментация можете да добавите кора хляб или малко захар, няколко дни - и торът е готов. Разредете го в съотношение 1:10 и полейте ягодите. За същата цел е добре да използвате вермикомпост (според указанията на опаковката).

Хранене с листа. Същата „ферментация“, но половината от концентрацията.

След торене е много препоръчително да мулчирате ягодите, за да запазите влагата и да предпазите почвата от прегряване. Идеално е да използвате слама и борова постеля за мулч.

Всички препоръки са в съответствие с органичния подход към градинарството. Не използваме химически синтезирани торове, защото във вилата можем да си позволим да отглеждаме екологично чисти култури.

Грижа и беритба на ягодите в домашната градина

Какво да правим през есента?

След като ягодите са приключили с плододаването през есента, ви съветваме да плевите и да сеете зелен тор в редовете: зимна рапица или бял синап. Поръсваме изгнил оборски тор или вермикомпост около храстите.

Всичко това ще осигури необходимото хранене на ягодите за формиране на реколтата през следващата година през целия период на плододаване. В началото на пролетта кореновата система на растенията ще получи необходимото хранене и ще се образуват цветни пъпки - нашата бъдеща реколта.

Използването на зелен тор ще ви позволи:

·       намаляване на инфекциозния фон в почвата (това е един от ефективните биологични методи за предотвратяване на болести по растенията);

·       повишаване на плодородието на почвата (хумус и микроелементи);

·       намаляване на заразяването на мястото с плевели;

·       подобряване на механичния състав на почвата.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес