Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да спасим лалетата при неочакваното поникване през есента?

04 октомври 2023, 13:22 часа

Есента често ни изненадва със своето време, което може да предизвика ранно поникване на лалетата. Това не е добър сценарии, тъй като високите температури, последвани от бързо застудяване, могат да бъдат опасни за луковиците на цветята. Ако сте забелязали, че лалетата ви изникват предварително, важно е да предприемете действия, за да ги спасите.

Първата стъпка е да покриете кълновете, преди те да достигнат височина повече от 10 см. Използвайте органични материали като торф, компост или хумус, за да създадете покривен слой с дебелина от 10 см. След това, покрийте цялата област с борови или смърчови клони, което помага да се предотврати нападение от зимни вредители и гризачи.

Засаждане на лалета през есента: Най-важното, което трябва да знаете

Ако издънките вече са достигнали височина над 10 см, те вероятно няма да издържат на студа през зимата. В такъв случай е по-добре да извадите луковиците от почвата, като ги извадите внимателно и запазите неповредени. След това мулчирайте луковиците и след пролетта, когато температурите се повдигнат над 5 градуса по Целзий, отстранете мулча. Ако сте използвали дървени стърготини за мулчиране, трябва да подхраните почвата с азот след отстраняване на мулчата.

Спазвайки тези съвети, можете да спасите лалетата си и да им се наслаждавате през пролетта, когато те цъфтят в пълния си бласък.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес