Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да разберете кога е точния момент за прибиране на реколтата от картофи

09 август 2024, 06:10 часа

Картофите ( Solanum tuberosum ) се отглеждат по целия свят като питателна, удобна и стабилна храна. Картофите са най-консумираният зеленчук в Северна и Южна Америка, Европа и азиатските страни.

Още: Съвети от експерт: Късната болест по доматите може да бъде предотвратена

Сортовете картофи се различават по външен вид, дни до зрялост, изисквания за растеж и кулинарни качества. Ако живеете в регион с умерен климат, ако засадите картофи в края на април, те ще бъдат готови за прибиране на реколтата от средата на лятото до началото на есента.

Ще имате най-добри резултати с вашата реколта от картофи, ако изберете сортове, които са най-подходящи за вашите местни условия на отглеждане и кулинарни особености.

Как можете да разберете кога картофите са готови за прибиране на реколтата

Растежът на картофите обикновено се разделя на пет фази, което ще ви е полезно, за да разберете кога картофите са готови за прибиране на реколтата.

По време на първата фаза се появяват кълнове от сортовете картофи за семена, които сте избрали и започва растежът на корените.

По време на втората фаза фотосинтезата започва, когато растението развива листа и клони.

В третата фаза се развиват нови грудки като издувания на столона. Обикновено цветовете на картофеното растение се развиват през тази фаза.

По време на четвъртата фаза се получава натрупване на грудки и растението започва да инвестира по-голямата част от своите ресурси в своите грудки. По време на тази фаза могат да се събират млади картофи.

Петата фаза сигнализира узряването на картофите - време за прибиране на реколтата. Ясен визуален сигнал за това е, че покривката на растението умира и обвивките на клубените се втвърдяват.

Колко време отнема растежа на картофите

Картофите са предимно култура за хладно време. Те се отглеждат в повече от 100 страни в умерени, субтропични и тропически условия. Жизненият цикъл на вашата култура ще варира в зависимост от климата, в който живеете.

  • Ранните картофи се нуждаят от 60 до 100 хладни дни, за да достигнат до събиране на реколтата.
  • Средносезонните картофи изискват 101 до 135 хладни дни, за да достигнат реколта.
  • Късносезонните сортове изискват 135 до 160 хладни дни или лека слана, за да достигнат реколтата.

Планиране на вашия график за прибиране на реколтата от картофи

Прибиране на млади картофи

Можете да събирате „пресни“ картофи, след като цветята на короната са разцъфнали, което обикновено е около шест до осем седмици след като картофените растения пораснат. Тези бебета картофи варират от 2.5 до 5 сантиметра в диаметър. Изкопайте леко до растенията и внимателно извадете няколко картофа от всяко растение. След това възстановете дупката, за да оставите останалите грудки да узреят.

Използвайте нови (млади, рано набрани) картофи бързо след прибиране на реколтата, тъй като тънките, незрели кори позволяват бърза загуба на влага и болестните патогени могат да ги заразят по-лесно. Прясно набраните млади картофи могат да се съхраняват в хладилник до една седмица. Новите картофи могат да се берат непрекъснато, докато грудките продължават да зреят под земята.

Прибиране на основната реколта

Картофите, които планирате да съхранявате и използвате през есента и зимата, трябва да се съберат, когато узреят. В зависимост от сорта, можете да планирате между 70 и 120 дни за прибиране на картофи, когато са узрели. Пожълтяването или покафеняването на стъблото и листата на картофеното растение показва, че клубените са достигнали зрялост.

Спрете да напоявате вашите картофени растения, когато върховете им умрат. За да подпомогнете заздравяването на рани и узряването на грудките, можете да отрежете върховете на растението на нивото на повърхността на почвата, като използвате ножици за подрязване. Това е добра практика в региони, където влажното есенно време затруднява прибирането на реколтата от картофи.

Изкопайте картофите си около две седмици след като лозите са умрели или са били отрязани. Лекото напояване на реколтата от картофи преди изкопаване омекотява буците пръст и намалява потенциалните натъртвания и повреди на грудките по време на прибиране на реколтата.

Използвайте градинска „повдигаща“ вила или мотика, за да копаете внимателно около растенията, за да намерите реколтата от картофи. Натиснете вилицата в почвата точно извън реда и повдигнете нагоре под картофеното растение, за да извадите картофите.

Още: 4 мита за поливането на растенията, в които не трябва да вярвате

Когато изкопавате напълно узрели картофи, ще откриете, че кората е стегната и трудно се отстранява при триене. Картофите, изкопани от топла почва (10°C до 18°C), обикновено няма да се наранят толкова лесно, колкото тези, изкопани от студена почва (7°C и по-ниски). Търговските фермери използват десиканти (сушилни агенти) за изсушаване на картофени лози, за да улеснят прибирането на реколтата; това обаче не е необходимо в домашни условия.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес