Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да разберете, че е време за прибиране на реколтата от тиква

06 септември 2024, 16:26 часа

Много градинари очакват с нетърпение реколтата от тиква, за да се насладят на вкусния и здравословен продукт. Но не всеки градинар знае какви признаци показват зрелостта на културата.

Как да разберете, че тиквата е узряла?

Оценете цвета на плодовете. Важен фактор за зрелостта е цветът на тиквата. Ако културата е узряла, тогава тя придобива ярък цвят. Цветът е характерен в зависимост от сорта. При повечето сортове тиквата ще придобие приятен нюанс на оранжево.

Кой не трябва да яде тиква - тя влошава тези заболявания

Ако тиквите ви изглеждат лъскави, още е рано да ги берете. Когато реколтата е готова за прибиране, кожата става матова.

Зрелостта на тиквата винаги е лесно да се определи по звука при почукване. Ако чуете тъп звук, тогава можете да започнете да прибирате реколтата. Можете също така просто да натиснете тиквата: ако е зряла, кожата ще остане непокътната без никакви вдлъбнатини или повреди.

Ако тиквата е узряла, листата ще изглеждат сухи и безжизнени. Можете също така да дръпнете стъблото: то трябва да е доста жилаво.

Ранните сортове узряват за 3,5 месеца (от 90 до 105 дни). Тези сортове се берат от средата до края на август. Такива плодове имат тънка кора и се съхраняват не повече от един месец.

Средно ранни сортове - тази тиква узрява за 4 месеца (от 110 до 120 дни). Беритбата се извършва в средата на септември (преди падането на слана). В ситуация, при която плодовете леко замръзват, не можете да разчитате на дългосрочно съхранение.

Сортове с твърда кора - много градинари се интересуват от въпроса кога да берат тикви от градината на сортове с твърда кора. В този случай е важно да се определи точно зрелостта на тиквата. Тези плодове често се отглеждат за получаване на посадъчен материал, тъй като пулпата не е сладка, а семената са подходящи за запазване на посевен материал.

Зрялата тиква с твърда кожа може да бъде кафява, оранжева или жълта на цвят. Дори зелените плодове често имат жълти ивици. Реколтата се прибира около края на август. След 2 месеца пулпата започва да губи своята сочност, така че няма да е възможно да се съхранява такава реколта дълго време. Ако плодовете не са узрели, те започват бързо да гният.

Едроплоден сорт - зрелостта на този сорт може да се определи по цилиндричната форма на дръжката. Дори ако е суха и само частично дървесна, това означава, че можете да започнете прибирането на реколтата. Най-често прибирането на реколтата се извършва в средата на септември. Повечето едроплодни сортове могат да се съхраняват през цялата зима. Въпреки това, преди да отделите тиквата за дългосрочно съхранение, тя трябва да е напълно узряла у дома - 2 седмици са достатъчни за това.

Сорт скуош - узряването му отнема много време. За да определите зрелостта на тиквата, натиснете нокътя си в кората. Ако не остане вдлъбнатина, значи тиквата е узряла. В зрелите плодове ивиците и петната изчезват, цветът става бежово-кафяв. Беритбата се извършва в средата или края на септември. Срокът на годност на тази тиква е до 6 месеца.

Засаждане на тиква - кога е най-добре да се прави

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес