Как да отглеждате по-едър лук: 4 съвета от опитен градинар

9224
Как да отглеждате по-едър лук: 4 съвета от опитен градинар
Снимка: iStock

Лукът е един от най-популярните зеленчуци за отглеждане във вашата лятна вила. Опитен градинар разказва как да го накарате да стане възможно най-голям.

Отглеждането на лук е задача, която изисква търпение, тъй като отнема няколко седмици от засаждането до прибирането на реколтата. Всеки градинар иска големи и здрави глави. Как да постигнете това?

Къде в градината растат най-големите глави лук?

Изберете различни сортове

Веднага обърнете внимание какъв вид лук отглеждате, дали е подходящ за вашата градина, дали има достатъчно светлина и вода и дали луковиците ще бъдат големи. Важно е да знаете: колкото повече пера има лукът, толкова по-голям ще бъде той. Така че, ако искате да получите голям лук, не режете перата: те са отговорни за фотосинтезата. Ако няма пера, растението ще бъде разсеяно от образуването на глави и ще се съсредоточи върху тяхното възстановяване.

Уверете се, че има достатъчно място

Когато засаждате лук, дайте му свобода. Големите луковици изискват много място и поставянето им твърде близо ще ограничи растежа им.

Пренаселеността е проблем с отглеждането на лук и кара растенията да се конкурират за хранителни вещества и слънчева светлина, което означава, че няма да получите толкова голяма реколта.

В идеалния случай между луковиците трябва да има 10-15 см, а между редовете - 30-40 см. Това ще ви позволи да повдигнете почвата над редовете с мотика, осигурявайки на лука хранителни вещества.

Най-важното при отглеждане на ЛУК в градината, за да имате голям успех

Следете поливането

За лука е необходимо постоянно и редовно поливане. Расте плитко, така че при сухо лято може да страда от липса на влага. Ако почвата изсъхне, растението може да изпадне в стрес, което ще повлияе на развитието на луковицата. Почвата трябва да е влажна, но не преовлажнена, тъй като това може да доведе до гниене.

Добре би било да използвате почвен влагомер - продават се по пазарите, за да следите нивото на влага в почвата. Поливайте основата на растенията, а не листата, в противен случай това може да увеличи чувствителността към гъбични заболявания като брашнеста мана.

Полезно е почвата около луковиците да се мулчира - това ще помогне за задържане на влагата и ще потисне растежа на плевелите.

Торене

Основното време за прилагане на торове е юни. Торенето с високо съдържание на азот е добро; насърчава растежа на листата. Но в края на сезона е по-добре да не използвате азотни торове. Листата ще растат по-зле поради луковиците.

Калият и фосфорът са полезни за растежа на луковиците. Тези торове ще осигурят на растението необходимите елементи за образуването на големи и здрави луковици.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Този често срещан плевел се бори с болестите по плодовете и зеленчуците, НЕ го хвърляйте

Как да наторим чушките: 3 рецепти от опитни градинари

Как се торят доматите по време на плододаване?

Какво да направите, ако листата на ягодите изсъхнат?

Как да отървете градината си от листни въшки без пестициди?

Хапчето, което пази ягодите от всички болести

Как да се справим с цикадата по доматите?

Само 2 гр от това ще накарат хортензията да цъфти по-пищно от всякога

1 таблетка от това гарантира невиждан цъфтеж на орхидеята

Най-добрият тор за краставиците в края на юни е този

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com