Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да отгледате и размножите лешник през октомври – стъпка по стъпка

21 октомври 2024, 12:10 часа

Лешникът има не само декоративна функция, но дава и вкусни плодове - лешници. Ето защо често можете да го намерите в домашни градини. След като храстът е засаден, можем да го размножим, не е трудно - все пак леската расте бързо и има голяма способност за регенерация. Как да получите повече растения от вашия лешник?

Размножаване чрез наслояване

Размножаването на лешник е процес, който може да се извърши по няколко различни начина, в зависимост от предпочитанията на градинаря и наличните ресурси. Ето популярните методи за размножаване на това растение.

Още: Защо някои градинари поливат растенията си с портокалов сок и заслужава ли си?

Един от най-простите и ефективни начини за размножаване е наслояването. Най-добре е да го направите през есента като октомври е перфектен за целта. Методът включва заравяне на страничните издънки на растението, които с времето развиват корени. При леската се използва предимно хоризонтално напластяване.

За да извършите тази процедура, направете могила от пръст, след това изберете дълга издънка, огънете я към земята и я прикрепете с куки или клонки. Важно е мястото, което контактува с почвата, да бъде леко изрязано, което ще ускори процеса на вкореняване. През пролетта издънката ще изкара нови корени и може да бъде отделена от родителското растение, за да образува нов разсад.

Размножаване чрез резници

Още: Есента е идеалното време за засаждане на орех – ето как да го направите

Размножаването на лешник с помощта на дървесни резници е друг популярен метод, който е най-добре да се извършва през есента и зимата (когато листата падат). Вземете едногодишни издънки с дебелина около молив и дължина около 25 см, които имат поне две пъпки. Такъв разсад не трябва да показва никакви признаци на заболяване.

Набраните леторасти се засаждат в съд, пълен с едър пясък или смес от пясък и торф. Поставете контейнера в неотопляемо помещение през есента и зимата. Субстратът трябва да е леко влажен. През пролетта преместете контейнера на открито и го засадете отново в земята през есента. Този процес отнема време и търпение, защото корените се развиват бавно и младите растения изискват няколко години, за да достигнат пълна зрялост.

Размножаване чрез семена

Въпреки че размножаването на леска чрез семена се използва по-рядко в градинарската практика, все пак е възможно. Семената на растението могат да се събират през есента от узрели ядки. За да покълнат, те трябва да преминат процес на стратификация, т.е. период на охлаждане. Семената се поставят във влажен пясък или смес от пясък и торф и след това се съхраняват на хладно място (например в хладилник) в продължение на няколко месеца. През пролетта контейнерът се премества в отопляема стая, а през май или юни - в градината. Земята трябва да е леко влажна през цялото време. Трансплантира се на постоянно място след около две години.

Още: Защо да похапваме по няколко лешника на ден?

Елица Христова
Елица Христова Отговорен редактор
Новините днес