Как да няма нематоди по доматите?

8032
Как да няма нематоди по доматите?
Снимка: Istock

Нематодите – кръглите червеи, са едни от най-опасните вредители по доматите и причиняват щети на всички етапи на развитие. При това, всяко следващо поколение нематоди развива резистентност (съпротивляемост) към химичните и биологични препарати, използвани в борбата с тях.

Нематодът прекарва зимния период в растителни остатъци и листа, поради което е толкова важно да се отървете от старите растения в края на летния сезон и, ако е възможно, да изгорите стръковете. Тези червеи се появяват върху доматите по редица причини, включително когато оборски тор или друг вид органична материя, съдържаща техни ларви, се добавя към почвата; също и, ако оранжериите, в които се отглеждат домати, рядко се проветряват.

Симптоми на появата на нематоди

Най-често вредителите атакуват домати, отглеждани в оранжерии. Въпреки това, ако за засаждане е избрана предварително заразена зона, нематодите се установяват върху домати и на открито. Първият и може би най-основният симптом за появата им е, че реколтата започва да вехне през деня, особено ако времето е слънчево.

Външно процесът напомня фузариум. Вечер доматите започват да придобиват нормален вид, листата стават еластични. Затова повечето градинари отдават проблема на високите температури и не предприемат методи за лечение. След 1-2 седмици сред засегнатите растения може да се забележат зелени или бели корени, излизащи от почвата. Ако изкопаете такъв храст, ще откриете, че корените са подути и удебелени.

Ефективни методи за борба

Когато се открият първите признаци на увреждане на доматите от нематоди, се препоръчва незабавно да бъдат изкопани и изгорени всички засегнати храсти. Много експерти препоръчват да се изскубят и близките растящи стръкове (в радиус до 1 метър), като по този начин предотвратявате по-нататъшно заразяване. Що се отнася до почвата, тя трябва да се залее с вряща вода, цялата растителност се отстранява и изгаря.

Ето тайната при засаждане на домати, за да имате УСПЕХ

Специални средства

Както показва практиката, химическите препарати, по-специално фунгицидите, са ефикасни в борбата срещу нематодите. Доматите се третират с такива препарати до 4 пъти, с интервали от 5 дни. Всичко, което трябва да направите, е да приготвите работната смес според указанията на опаковката и да полеете корените на засегнатите домати. Някои препарати са предназначени за накисване на посадъчен материал, други за поливане и пръскане на стръковете, а трети за полагане в земята по време на разсаждане.

Народни методи

Както показва практиката, ефективността на традиционните методи за борба с нематодите е малко по-ниска от тази на химическите средства, но предимството е в безопасността. При редовна употреба можете да унищожите повечето вредители и да спрете активното им размножаване.

Латинка

Ще ви трябват 500 г листа от латинка. Счукват се добре и се заливат с 5 литра гореща вода. Всичко се разбърква добре и се оставя за 24 часа. След този срок напръскайте засегнатите стръкове с разтвора.

Отглеждане на домати - всичко, което НЕ знаете

Настойка от лук

Може би най-ефективният метод за борба с нематодите. Ще ви трябват 0.5 кг люспи от лук и 10 литра вода. Смесете всичко и оставете да кисне един ден. След 24 часа прецедете и полейте доматите. Препоръчително е да се направят 3 третирания с интервал от 7 дни.

Невен

Предимството на невена е неговата миризма, която отблъсква много вредители. Залейте с вряща вода 1 кг невен и оставете настойката 48 часа. След това време прецедете и напръскайте доматите.

Вряща вода

Преди да засадите домати на постоянно място за растеж, се препоръчва почвата да се третира с вряща вода. Температурата на водата трябва да бъде около +55 градуса. За да може земята да се охлади бавно, тя се покрива с найлон. Тази температура има пагубен ефект върху нематодите, които живеят в почвата.

Съвет! Традиционните методи са отлични за профилактика на появата на нематоди. Добър ефект се проявява в началните етапи на увреждане на доматите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Най-добрият тор за доматите през юли е този

Лунен календар за юли 2024 - ето какво трябва да направи всеки градинар

Защо доматите ТРЯБВА да се торят с борна киселина?

Билките, които ще прогонят всички вредители от градината ви

Поливане на черешите през лятото - ето как е правилно да се прави

Защо листата на хортензията пожълтяват? Действайте бързо или ще спрат да цъфтят

Ето как да засадите горски гъби в собствената си градина – този начин няма грешка!

Бяло покритие по пръстта в саксията. Как да го преборите ефективно?

Защо да не забравяме за лятната резитба на овошките?

Торене на краставиците с мая - ето как го правят опитните градинари

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com