Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да направим почвата такава, че да цяло лято да ядем вкусни и сладки домати

07 март 2023, 11:52 часа

Доматите виреят в почва, богата на минерали и микроелементи, включително фосфор, калий, калций и магнезий.

Както при повечето градински зеленчуци, те се чувстват найдобре в добре дренирана, плодородна, песъчлива почва с pH от 5,8 до 7,0. За щастие, доматените растения се справят добре в почти всички видове почви, с изключение на тежката глинеста.

Лесни за отглеждане и любими на цялото семейство: Чушки в саксия

Ако почвата показва, че нивото на pH е над 6,0, нанесете проста сяра - ако е под 6,0, добавете доломитова вар, за да го балансирате.

Има определени градински съединения, които можете да направите за най-добрата почва за отглеждане на домати:

Перлит: Перлитът е страничен продукт от вулканично стъкло, който помага да се запази пухкавостта на почвата и не позволява тя да стане прекалено твърда.

Пясък: За да се насърчи дренажът, към сместа може да се добави градински пясък. Освен това може да придаде на почвата повече структурна здравина, позволявайки на корените на високите доматени растения да се закотвят и да ги предпази от преобръщане.

Торфен мъх сфагнум: Повечето почви за саксии и среди за засаждане на семена съдържат тази съставка. Той може да задържи няколко пъти повече от теглото си във влага и да я освободи, ако е необходимо, към корените на растението. Освен това задържа хранителните вещества, предотвратявайки измиването им от почвата при поливане на растението.

7 стайни растения, които допринасят за растежа на финансите

Брашно от люцерна: Люцерната добавя основни хранителни вещества към почвата, включително витамин А, азот, фосфор и калий. Обикновено се продава под формата на пелети, които могат лесно да се смесват в органична почва за саксии за контейнерни растения или повдигнати лехи.

Ния Петрова
Ния Петрова Отговорен редактор
Новините днес