Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как бързо да възстановите плодородието на почвата - 5 работещи метода

03 октомври 2024, 20:03 часа

Почвата се счита за плодородна, ако съдържа необходимото количество хранителни вещества за градинските култури.

Ако добивът на вашата градина постепенно намалява и растенията често се разболяват или изглеждат крехки, причината вероятно е намаляването на плодородието на почвата. Ето какво точно трябва да се направи, за да разрешите проблема и да възстановите плодородието на почвата.

Какви са начините за възстановяване на плодородието на почвата: съвети от опитни градинари

Торенето е първият начин за подобряване на почвеното плодородие. 

През есента в почвата трябва да се добавят полезни вещества, които след това ще осигурят на културите хранителни вещества, насърчавайки активното развитие и високите добиви. В някои случаи есенното торене е и запас от храна за зимата, което повишава устойчивостта на замръзване и насърчава по-бързото покълване през пролетта. Целесъобразността от използване на торове през есента се обяснява със списък от обективни причини:

  • Поради високото ниво на влага в почвата по това време, торенето се поддава на подобрено разтваряне и взаимодействие с околната среда; 
  • Докато земята все още е загрята, полезните в този смисъл микроорганизми по-активно абсорбират приложените торове и ги превръщат в необходимото за растенията състояние; 
  • Ако торът съдържа компоненти, вредни за отглежданите култури, до точното време всичко, което е потенциално вредно, има време да се изпари и да се отмие от почвата. 

Значението на есенното торене е безспорно. Но за да бъде максимално ефективно, трябва да използвате правилните торове и да подходите разумно към задачата. По-специално е необходимо да се справите с всички действия преди настъпването на студеното време.

Органичните торове подобряват структурата на почвата, увеличават органичното вещество в нея и подобряват задържането на влага. Пилешките изпражнения ще обогатят почвата с азот, калий и фосфор, торът и хумусът ще осигурят дългосрочно подхранване, а зеленият тор ще подобри почвената структура.

4 начина да забравите за копаенето на градината

Сеитбообращението ще помогне за предотвратяване на изчерпването на хранителните вещества в почвата. Ще бъде особено полезно периодично да се засаждат бобови растения на изтощена почва, което ще обогати почвата с азот чрез фиксиране на минерала.

Опитните градинари съветват прилагането на вар на всеки 3-5 години. Това ще помогне за намаляване на киселинността на почвата и ще увеличи нейното плодородие няколко пъти.

Агрономите също така съветват да се използват препарати, съдържащи хуминови киселини и микроелементи, които стимулират дейността на полезните микроорганизми в почвата. Използването на тези лекарства ще помогне за подобряване на наличността на хранителни вещества за градинските култури.

За да „рестартирате“ почвата, тя трябва да бъде изорана през пролетта или преди зимата. Това ще помогне за обогатяване на почвата с кислород и ще изведе на повърхността хранителните вещества, натрупани през сезона в долните почвени слоеве.

Лесен начин да проверите качеството на почвата

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес