Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Жегата няма да съсипе доматите, ако направите това

19 юли 2024, 11:58 часа

Доматите са топлолюбива култура, но ако лятото е прекалено горещо, тогава реколтата може да бъде съсипана. И за да не "изгорят" доматите, трябва да се погрижите за тях навреме.  Тези растения обикновено не са много придирчиви към грижите и радват  градинарите с изобилна и стабилна реколта. 

Колко често трябва да се поливат доматите в горещините?

Доматите не се нуждаят от много често поливане, тъй като това може да доведе до пожълтяване и гниене. Но когато вече ги поливате, не бива да пестите вода. Ако лятото е особено горещо и сухо, поливането може да се извършва през ден. До следващото поливане почвата в градината трябва да остане влажна.

Може ли доматите да се поливат с маркуч? 

Можете да поливате домати всеки ден, а някои градинари го правят дори два пъти на ден в жегата. Но трябва да се прави сутрин и вечер - никога през деня, за да не изгорят листата и плодовете.

Когато яйчникът се формира, трябва да обърнете специално внимание на поливането на доматите и да го извършвате по-често от обикновено - това ще допринесе за бързия растеж на доматите.

Как да поливаме домати в жегата?

Когато температурата навън е екстремно висока, доматите могат да се поливат изключително в корена. Ако използвате друг метод на поливане, късната болест може да се появи и това заболяване може да унищожи значителна част от вашата реколта и да навреди на растенията. Освен това слънчевите лъчи могат да изгорят както стъблата, така и листата, ако по тях остане вода.

Как да предпазим доматите от топлина

Най-добрият начин е да засенчите лехите, където растат доматите. За да направите това, можете да използвате дишащи материали. Друг ефективен метод е използването на мулч. Лехите трябва да бъдат покрити с доста дебел слой. В случая угнил оборски тор, слама и други материали могат да се използват като мулч.

Има още едно не толкова известно средство, което може да предпази доматите от загуба на яйчниците през лятото по време на горещините. И това е обикновен прах за зъби. Опитните градинари са убедени, че варосването на ствола на растението помага да се предпази от слънчево изгаряне и прекомерно прегряване.

За да приготвите това средство, трябва да вземете 3 супени лъжици прах за зъби и 10 литра вода. Смесете ги и прецедете сместа през тензух, след което напръскайте листата на растенията в оранжерията.

Пръскане на доматите с борна киселина - колко често може да се прави

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес