Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Градинарите споделят: Кога и как да засадите зеле

08 март 2023, 17:12 часа

Зелето е издръжлив зеленчук, богат на антиоксиданти и хранителни вещества. Присъства често в менюто на нашата трапеза и е част от всяка градина, въпреки че отглеждането му не е толкова лесно и може да бъде предизвикателство за градинар без достатъчно опит и без подходящи условия, които да се осигурят.

Зелето предпочита ниски температури и може да бъде магнит за някои видове градински вредители. Почвените болести могат да се избегнат или намалят, ако редувате зелевите кулути на всеки няколко години. За успешна реколта през пролетта или есента има няколко основни съвета, които може да следвате.

Засаждане на зеле

При засяване на зелето първото нещо, което да направите, е да изберете подходящо място, което е силно огрявано от слънце. Нужни са от 6 до 8 часа пряка слънчева светлина на ден, за да получите добра реколта.

Зелето има нужда от постоянно снабдяване с вода и хранителни вещества през целия период на растеж, защото много бързо изчерпва хранителните вещества в почвата.

Подгответе почвата предварително, като добавите отлежал оборски тор и/или компост. Почвата също трябва да е добре дренираща. Корените, които стоят във вода, причиняват разцепване или гниене на главите.

Никога не засаждайте зеле на това място в градината!

Кога да засадите зелето?

Ако искате да имате лятна реколта от зеле, засейте семената на закрито, като сеете около 6 до 8 седмици преди последната пролетна слана. За да получите есенна реколта, директно засейте семена на открито или разсадете растения в средата до края на лятото. Ако е прекалено горещо, отложете за известно време, защото силното слънце може да изсуши младите растения.

Златното правило при засаждането на зеле, което всеки градинар трябва да знае

Как да засадите зелето?

Посейте семена на 3,5 см дълбочина.

Втвърдете растенията в продължение на една седмица, преди да ги засадите на открито.

Трансплантирайте разсад на открито в облачен следобед, 2 до 3 седмици преди датата на последната пролетна слана.

Засадете разсад на разстояние от 30-40 см в редове, в зависимост от желания размер на главата. Ако са на по-близко растояние, ще са по-малки.

Сашка Христова
Сашка Христова Отговорен редактор
Новините днес