Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ето какво да засадите на мястото на доматите, ще даде богата зимна реколта

09 октомври 2024, 10:49 часа

Тази година лятото дойде бързо и навлезе с гръм и трясък в градините ни, поставяйки на изпитание издръжливостта на отглежданите зеленчуци. Сега е време за есента, която не бездейства и дава ясни сигнали за наближаващото застудяване. Ранните студове означават края на отглеждането на домати в земята - какво да кажем за зелените плодове, които нямат време да узреят?

Узряването на доматите и другите топлолюбиви зеленчуци може да се ускори чрез топиране, т.е. отрязване на върха на летораста над втория лист над последния завързал плод. Тази процедура се извършва през втората половина на август.

Ако сте пропуснали крайния срок за топинг, не се притеснявайте толкова много. Има още един начин да направите вашите домати, все още зелени, узрели и да добият вкус. Съберете здрави плодове, които току-що са започнали да се оцветяват, но вече са доста големи. Поставете ги в дървена, ажурна кутия, за предпочитане на 2 реда. Поставете слама между слоевете домати - този слой ще ги предпази от повреда и разваляне в резултат на постоянен контакт. Поставете кутията в стая с постоянна температура 10°C. Така съхраняваните домати трябва да се оцветят и придобият желания вкус за 2, максимум 3 седмици.

Още: Коя е най-подходящата почва за отглеждане на зимен чесън

Какво да засадите на мястото на доматите?

След като доматите се приберат, е необходимо да се извърши подготовка на леглата за следващия сезон. Разбира се, можете веднага да започнете да организирате растителни остатъци, плевене, торене, окопаване и засяване на междинни култури (зелено торене) за естествено наторяване на почвата преди пролетта.

Ако обаче искате да оползотворите максимално пространството в градината си, нищо не ви пречи да засадите зимен чесън след доматите. Тези растения, засадени едно след друго, се допълват перфектно, защото доматените храсти развиват дълбоки коренови системи, докато чесънът расте плитко.

Още: Първа помощ за доматите при тези 5 симптома

Не може да се отглежда след цвекло, картофи, кореноплодни зеленчуци или зеле и не е подходящ за други луковици. Въпреки това, лехите с домати, слънчеви, все още доста плодородни в по-високите части на почвата и с подходящо pH ще бъдат идеални.

Струва си допълнително да подхраните почвата преди засаждането на чесън. Зеленчукът обича органичното торене, така че можете да използвате оборски тор за него. Допълването на хранителни вещества в субстрата със смес от оборски тор и почва ще ви позволи бързо да подготвите ценно място, а чесънът също ще расте добре в субстрат, допълнен с компост. Ако нямате оборски тор, добавете в почвата 10-15 литра добре преработен компост на 1 м2, това количество ще обогати почвата и ще осигури безопасен старт на новата култура.

Този домашен сок понижава кръвното налягане и пази сърцето

Елица Христова
Елица Христова Отговорен редактор
Новините днес