Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Една таблетка от това и всички цветя ще цъфтят дори през зимата

18 септември 2024, 19:03 часа

Една таблетка, която всеки от нас има в семейната си аптечка може да бъде изключително полезна за здравето и растежа на цветята. Въпреки това, за да не им навредите, трябва да знаете как да я използвате правилно. И без подхранване стайните растения определено няма да растат толкова добре, защото изискват много хранителни вещества, които не могат да бъдат намерени в малкото количество почва в саксиите.

Кой е най-добрият тор за стайни растения?

За да могат любимите ви цветя на перваза на прозореца да се развиват добре и да растат бързо, трябва да наблюдавате листата им и да допълвате тора в саксиите своевременно.

Цветето, което трябва да засадите до ягодите и картофите

Специалистите са убедени, че растенията трябва да получават навреме и редовно азот, фосфор, калий, магнезий, желязо, сяра и калций. Манган, бор, цинк и мед също ще бъдат полезни.

И не винаги е необходимо да купувате скъпи торове, за да поддържате качествения растеж на вашите растения. Можете лесно да закупите евтини таблетки в обикновена аптека, които ще дадат подобен ефект за вашите растения. В случая домакините с опит използват аспирин за подхранване на цветята. Една стрита на прах таблетка се разтваря в 1 л вода. Растенията се поливат с получения разтвор.

Индикациите за употреба на аспирин са следните:

  • ако растението започне да увяхва или листата му пожълтяват;
  • ако растението страда от бактериални или гъбични заболявания;
  • ако растението е претърпяло стрес по време на пресаждане или преместване на саксията на ново място

Но не всички растения ще са ви благодарни за подхранване с аспирин (ацетилсалицилова киселина). Причините за това са редица. Например растенията от семейството на зеленчуците (домати, чушки, патладжани) могат да пострадат от употребата на аспирин, тъй като това може да доведе до токсичност на плодовете им.

Торенето с аспирин ще има негативни последици за растенията, които вече растат върху прекомерно киселинна почва. Например растения като азалия, папрат, камелия, монстера обичат почвата с висока киселинност.

Как да спасим цветята от болести?

Ако не искате цветята да изсъхнат и да умрат от болести или вредители, трябва редовно да ги проверявате за наличието им. Лечението с химикали, разбира се, ще бъде най-ефективно на всеки етап от заболяването и трябва да се извършва изключително внимателно със стайни растения.

Много често листни въшки и паякообразни акари се появяват върху декоративни растения в къщата. Вредителите могат не само да накарат саксията да загуби привлекателния си външен вид; растението може дори да умре.

 За да се отървете от паякообразните акари, трябва да изплакнете цветето под душа и след това да го третирате с акарициди.

Ако растенията са нападнати от листни въшки, трябва да ги третирате с различни препарати. Също така трябва да третирате всички цветя у дома дори ако сте забелязали листни въшки само в една саксия.

Цветето, което ще ви избави от всички дългове - сложете го на това място в дома си

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес