Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Добри условия и правилна грижа за краставиците в домашната градина

10 юни 2024, 16:16 часа
Реклама

Успешната реколта от краставици има нужда от вашата подготовка и последваща грижа. Сама така ще се радвате на плодовете на вашите усилия. Продължете да четете, за да разберете на какво да обърнете внимание

Къде да засадите краставиците?

Краставиците обичат топло и влажно време. Почвата трябва да е рохкава и органична. Растенията обичат много светлина през деня, така че ги засадете на слънчево място.

Когато засаждате краставици, изберете място с подходящ дренаж и плодородна почва. Добрата почва ще има много органична материя, като компост. Добавянето на компост към почвата ще помогне на вашите краставици да започнат добре, а прилагането на органичен тор, като оборски тор, ще помогне на растенията да получат хранителни вещества по време на растеж.

Преди засаждане подгответе почвата, като премахнете всички камъни, пръчки или други отпадъци и след това смесете достатъчно количество органична материя и тор в почвата. Краставиците могат да се засаждат на хълмове или на редове с дълбочина около 2,5 см и да се разреждат, ако е необходимо.

Правилно поливане на краставиците, за да се радвате на вкусна и хрупкава реколта

Краставиците са лозови култури, така че изискват много място. В големите градини краставиците могат да се разпространят в редове. Ако нямате много пространство и разполагате с малка градина, може да обучите краставиците да се катерят по ограда или пергола. Това ще намали пространството и ще повдигне плодовете от почвата. Така ще имате достатъчно реколта, а градината ви ще изглежда подредена. Храстовите или компактните сортове са доста подходящи за отглеждане в малки пространства или дори в контейнери.

Грижа за краставиците

Ако отглеждате краставиците в оранжерия, поливайте редовно и мулчирайте почвата, за да запазите влагата и да запазите района около тях чист от плевели. Увеличете влажността, като навлажнявате редовно оранжерията или пръскате растенията краставици с фина мъгла.

Поливане на краставиците – ето колко често се прави

Прищипете нарастващия връх на растението, след като достигне върха на опората си, за да насърчите образуването на странични издънки. Прищипете върха на всяка цъфтяща странична издънка, след като плодовете започнат да се развиват, оставяйки по два листа след всеки плод. Можете също така да прищипвате върховете на страничните издънки без цветя, след като достигнат 60 cm дължина.

На открито също трябва да поливате краставиците обилно и да поддържате почвата влажна. Не отстранявайте мъжките цветове на сортовете краставици на открито – цветовете се опрашват от насекоми, така че са необходими и мъжки, и женски цветове. Прищипете нарастващия връх, след като се образуват седем листа. Можете също така да отщипнете върховете без цветя, след като стъблото е образувало седем листа.

Сашка Христова
Сашка Христова Отговорен редактор
Новините днес