Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Добра гриза за хризантемите през ЗИМАТА

28 ноември 2023, 12:22 часа

Хризантемите са чудесни цветя, радващи със страхотните си цветове. Стават доста големи по размер, така че може да ги включите в градинския си пейзаж като акцент и за повече цвят. Цъфтят края на лятото и избледняват през есента. В началото на сезона ги подрязвайте, за да насърчите непрекъснат цъфтеж.

Грижа за хризантемите през зимата

С настъпването на зимата трябва да положите специална грижа за тях, ако искате да им се любувате и през следващата година. Растенията в саксии няма да оцелеят на открито в повечето райони, когато времето стане студено.

Зазимяване на хризантеми: Ето какво трябва да знаете

Растенията, които растат в земята, могат да издържат на температури на въздуха под 6 градуса, защото корените са изолирани в почвата. Ако сте засадите хризантемите в саксии – те нямат тази защита, така че трябва да ги приберете на закрито през зимните месеци.

Преди да ги преместите, пресадете растенията си в малко по-големи контейнери. Така ще имат достатъчно място и ще се чувстват добре, за да започнат да растат отново през пролетта. Саксиите трябва да имат добър дренажен отвор.

След като ги пресадите – подрежете всички увяхнали или не добре изглеждащи листа и цветя. Нанесете тор с бавно освобождаване и високо съдържание на фосфор. Така корените ще бъдат подхранени през следващите месеци чак до пролетта.

Когато настъпи първата силна слана, занесете хризантемата си в мазето или в неотопляем гараж. Пространството, което изберете трябва да поддържа температури между 1 и 13 градуса. Така растението ще изпадне в латентно състояние.

Да си отгледаме хризантема

Поливайте леко. Почвата не бива да е твърде влажна. Поставете няколко сантиметра слама или мулч от листа около основата на растението и покрийте цялото нещо с парче чул или памучен чаршаф. Проверявайте почвата и поливайте, ако е необходимо.

През пролетта ще забележите малки зелени издънки, образуващи се в почвата, докато растението излиза от зимния латентност. Когато видите нов растеж, е време да премахнете зимния мулч. Почистете изсъхналата зеленина и добавете тор. Изнесете саксиите на открито и прищипете новите издънки, за да насърчите храстовидния растеж.

 

Сашка Христова
Сашка Христова Отговорен редактор
Новините днес