Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Чести грешки, които влошават качеството на почвата във вашата градина

30 май 2024, 05:40 часа
Реклама

Здравата градина тръгва от почвата или от мястото, където ще бъдат засадени растенията. За да сте сигурни, че растенията ви ще процъфтяват, е важно да избягвате някои често срещани грешки, които могат да навредят на качеството на почвата. В тази статия ви запознаваме с някои от тях и с някои предложения как да ги избегнете.

Още: Мравуняци по моравата: Ето как да се справите с проблема

Използване на прекомерно количество химикали

Прекомерната употреба на химически торове и пестициди може да навреди на полезните микроорганизми в почвата. Избирайте органични торове и техните естествени алтернативи, за да защитите почвената екосистема.

Прекомерно засаждане на растения

Прекомерното засаждане може да разруши структурата на почвата и да намали пропускливостта на вода към растенията. Планирайте засаждането си така, че растенията да имат достатъчно място да развият корените си.

Липса на органични вещества

Почвата се нуждае от органична материя, за да запази структурата и плодородието си непокътнати. Добавяйте редовно органични вещества, за да компенсирате загубата на органични вещества и да подобрите качеството на почвата.

Прекомерно или недостатъчно напояване

Прекомерното поливане може да доведе до загниване на корените и да разруши структурата на почвата, докато недостатъчното поливане може да остави почвата суха и да забави растежа на растенията. Намерете правилния баланс и използвайте устойчиви техники за напояване, като например системи за капково напояване.

Засаждане на неподходящи растения

Засаждането на растения, които не са подходящи за вашия тип почва, може да доведе до отслабването ѝ и до проблеми с растежа на растенията. Изберете растения, които са подходящи за вашия тип почва и условия.

Прекомерно култивиране

Честото култивиране може да разруши структурата на почвата и да доведе до загуба на органични вещества. Ограничете култивирането и използвайте леки инструменти, за да не нарушите структурата на почвата.

Още: Лесни съвети за справяне с проблеми по листата на растенията в градината

Като избягвате тези често срещани грешки, можете да подобрите качеството на почвата в градината си и да осигурите на растенията си здравословна среда за растеж и развитие. Грижата за почвата е първата стъпка към успешна и просперираща градина.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес