Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Чаят, който кара краставиците, доматите и чушките да растат като луди

21 юни 2024, 16:02 часа
Реклама

През юни зеленчуковите култури започват да растат, увеличават зелената си маса и започват да дават плодове. За да се стимулира развитието на растенията и да се обогати почвата с полезни вещества, опитният градинар и агроном Ксения Давидова препоръчва поливането на растенията с универсален домашен тор, съдържащ само 1 съставка, която кара краставиците, доматите и чушките да растат като луди.

Чаят, който е най-добрият тор за краставиците, чушките и доматите

Този домашен тор съдържа огромно количество аминокиселини, витамини А, В, С, Е, както и калий, фосфор, сяра и магнезий. След торене с него растенията се трансформират пред очите ни.

Доматите и краставиците ще растат по-бързо, ако ги поливате с това

Може да се използва както за поливане, така и за пръскане на културите. Той предпазва разсада от хлороза, отблъсква вредителите и като цяло има благоприятен ефект на всички етапи от развитието на зеленчуците. Използва се от градинари като стимулатор на растежа и активатор на закрепването на плодовете.

Става върпос за чай от хибискус. За да приготвите тора, само 1 шепа хибискус се залива с 1 литър вряла вода и се оставя за 24 часа. След това филтрирайте и разредете запарката в 10 литра вода и полейте растенията.

Можете да подхранвате зеленчуци, репички, цвекло, чушки, краставици, домати и всякакви други култури, включително цветя. Торът е евтин, но ефектът е невероятно ефективен. Също така е полезно да поливате стайните цветя със запарката. Листата им ще спрат да пожълтяват, а цъфтящите видове ще започнат активно да образуват пъпки.

Други начини за приложение на чай в градинарството

Най-лесният начин да се възползвате максимално от чаените си листа е да ги добавите към купчината компост. Чаят ще обогати вашия компост с полезни за растенията елементи. По-специално, изсушените чаени листа са естествен източник на азот. В допълнение, чаените листа, поради съдържащите се в тях танини, активират процесите на разлагане, което означава, че компостът ще угние по-бързо.

Преди да добавите чаени листа компостна купчина, не забравяйте да проверите дали торбичката не съдържа синтетични елементи, които не могат да бъдат усвоени от микроорганизмите. Такива материали обикновено са гладки на допир и е трудно да се объркат с хартия. Ако пакетчето чай не е от естествен материал, отстранете го преди компостиране.

Също така е добра идея да използвате използвани пакетчета чай за избърсване на листата на стайни растения. Така не само внимателно ще почистите листата от прах, но и ще подхраните цветята.

Чаените листа могат да се използват като екологично чист тор на всеки етап от растежа на растенията. Прилагането на такива чаени торове е много просто - просто изкопайте горния слой на почвата в периметъра на ствола на дървото и сложете чаените пакечета. Постепенно разлагайки се, торът ще насити почвата с азот. Голямото предимство на този тор е, че има удължено действие и постепенно освобождава елементите, необходими за подхранване на почвата. Също така може да заровите малко пепел в почвата заедно с чаените листа.

Ако планирате да приложите чаени листа за засаждане, препоръчително е първо да ги изсушите. Изсушеният чай може да се излива директно в дупките. Ако пиете чай със захар, листата трябва да се изплакнат преди употреба. В противен случай мравките ще атакуват сладкото.

Само 3 лъжици от това - краставиците ще станат сладки и ще спрат да пожълтяват


 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес