Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Бране на ягоди и още 9 дейности през юли в градината

18 юли 2022, 16:00 часа

Юли е времето, когато можете да си починете след сеитбата. Но е твърде рано да се отпуснете. Ето какво трябва да се направи за добра реколта.

1. Торене на ягодоплодните храсти

В средата на лятото започват да узряват касис, цариградско грозде, малини и къпини. Време е да наторите храстите, липсата на хранителни вещества ще се отрази на качеството на реколтата. Всички торове се прилагат в корена, внимателно прочетете инструкциите, спазвайте дозировката.

2. Поливайте овощни дървета и храсти

В юлските горещини не забравяйте да поливате дърветата, храстите, те се нуждаят от влага не по-малко от краставиците или доматите. Под младите храсти трябва да излеете 10-20 литра вода, под възрастно дърво - 120-150.

3. Съберете ягодите

Берете плодовете като узреят, в противен случай те ще станат стръв за птиците, вредителите или просто ще изгният. Ягодовите храсти след плододаване трябва да се хранят, окопайте почвата около тях. И също така подстрижете мустачките - това помага да се увеличи зимната издръжливост.

За да вкусни доматите - направете това с разсада още днес

4. Прибиране на зеленчуците

През юли можете да пожънете плодовете на труда си. Започнете да копаете ранни и ултраранни картофи, режете зеле и други зеленчуци. Тези разновидности обикновено не са предназначени за дългосрочно съхранение, което означава, че те трябва да бъдат изядени, преработени или приготвени за зимата.

5. Сложете зелен тор

След като приберете първата реколта, трябва да подготвите лехите за следващия сезон - сложете зелен тор. Това помага да се защити почвата от плевели и да се получи естествен тор.

6. Третирайте срещу вредители и болести

В средата на сезона се активират опасни насекоми и болести, така че трябва да третирате зеленчуковите храсти с инсектициди, фунгициди. Използвайте лекарства, които са подходящи за този период, така че "химията" да не повлияе на качеството на плодовете.

7. Редовно проверявайте зеленчуците

Не е лошо поне веднъж на всеки 3-4 дни да проверявате лехите си за опасни болести, изсъхнали листа, гниене и други „дефекти“. Изкоренете болните растения, така че инфекцията да не се разпространи сред другите култури.

Домати без поливане: Не сте чували за подобен трик

8. Отстранете мъртвите цветни пъпки

Цветните лехи също се нуждаят от грижи. Те трябва да се поливат редовно, да се разрохква почвата, да се плевят и да се отстраняват изсъхнали пъпки за естетика и за предотвратяване на самозасяване.

9. Подхранвайте многогодишните цветя и декоративните храсти

През лятото декоративните растения се нуждаят от минерални торове - фосфор и калий. Цъфтящите се нуждаят от торене - далии, орлови нокти, рози - и тези, които просто се подготвят да цъфтят - астери, хризантеми.

10. Погрижете се за моравата

Тревата на моравата не трябва да расте над 8 см. Ако не сте успели да я окосите навреме, не можете да отрежете всичко до нула. Тревната площ ще изсъхне заради загуба на влага. Златно правило - скъсете тревата с не повече от ⅓. Разбира се, не забравяйте да напоявате, подхранвайте.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес