Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Без използване на химикали: 8 прости стъпки за унищожаване на вредителите в зеленчуковата градина

24 юни 2024, 06:00 часа

Няма нищо по-удовлетворяващо от това да отглеждате зеленчуци, които ще изхранят семейството ви. И все пак е изключително разочароващо да положите толкова много труд, само за да откриете, че местните вредители са унищожили ценните ви култури.

Реклама

Още: Хортензията не цъфти: Ето какво да направите, за да възвърнете цветовете

Вредителите в зеленчуковите градини варират от най-малките акари до бозайници и птици - всички те изискват различни решения.

По-трудно е да се реши проблемът с вредителите, след като вече е започнал, отколкото да се предотврати появата му. След като проблемът излезе извън контрол, изкушаващо е да се посегне към химическите решения за контрол. Те обаче могат да убият и полезните насекоми и да навредят на дивите животни. Химикалите остават в почвата в продължение на месеци или дори години, като вредят на биоразнообразието в градината ви.

Следвайте нашия план за защита от вредители в 8 стъпки, като използвате естествени, органични методи, за да можете да се съсредоточите върху това, което наистина има значение: отглеждането на най-вкусните култури.

Опознайте врага си

Първо, струва си да разберете как да разпознавате често срещаните вредители. Превенцията винаги е най-доброто лекарство, така че трябва да знаете с какво си имате работа.

Това са някои от най-често срещаните твари, които опустошават зеленчуците в градината, и типичните признаци за техните щети:

  • Мравки. Тези малки насекоми се хранят с всеки зеленчук. Те пробиват и се хранят с листата, като оставят след себе си медена роса, която може да причини появата на сажди. Търсете дребни акари по долната страна на листата и прах във вид на сажди.
  • Молец по зелето. Ларвите и гъсеницата на този молец оставят парцаливи дупки между жилките на листата, главно по зелевите култури.
  • Колорадски бръмбар. Някога по-често срещан на запад, този бръмбар се е разпространил на изток, хранейки се с картофи и други зеленчуци от семейство нощни. Търсете повредени листа и жълти яйчни купчинки под листата.
  • Краставичен бръмбар. Тези вредители се хранят с всички видове краставици. Търсете повреди по листата и цветовете и белези по плодовете.
  • Тиквен лозов пробивач. Ларвите на този молец се хранят с вътрешността на стъблата на тиквите като причиняват увяхване. Търсете и дупки в стъблата точно над линията на почвата.
  • Доматен рогач. Това са зелени гъсеници, които се хранят с домати и нощни растения. Те премахват цели листа от растенията. Също така трябва да можете да забележите гъсениците и техните изпражнения.
  • Охлюви и плужеци. Охлювите се хранят с много растения. Характерните признаци са закръглени дупки в центровете на листата и лъскави следи от слуз.
  • Птици и бозайници. Насекомите са по-многобройни, но птиците и бозайниците могат да нанесат големи щети. Те се хранят с всички видове зеленчуци. Някои от тях се заравят под земята и ядат корени и грудки.
  • Преградете пътя на вредителите с ограда и мрежа

    Когато защитавате зеленчуковата градина от вредители, първата ви стъпка трябва да бъде да я предпазите от по-големите животни, които ще нанесат най-големи щети за кратко време.

    Най-добрият начин да предотвратите щетите от птици и бозайници е да поставите бариери. Колкото по-големи са вредителите, толкова по-здрави трябва да са бариерите.

    Високите огради за зеленчукови градини или птичата тел са идеални за по-големи животни. Тя трябва да е висока поне 2 м.. Добре работят обикновени мрежи или едножични електрически огради.

    За предпазване от зайци в градините са достатъчни по-ниски огради. Целта е височина от 61-91 см., но оградата трябва да бъде заровена на 15 см под земята. Това е подходящо и за други животни, които се ровят в земята, като например глигани.

    Използвайте мрежи за птици над растенията с ядливи плодове, за да не позволите на птиците да стигнат до реколтата ви. Мрежите могат просто да се завържат върху дървета, тръстики или други растения. Това обаче затруднява събирането на плодовете. Вместо това издигнете опори около растението и затегнете мрежата върху него, след което я закрепете към земята с почвени скоби.

    Насърчаване на полезните насекоми

    Дръжте вредителите настрана по естествен начин, като привличате полезните насекоми, които се хранят с тях. Хищните насекоми като божиите кравички, дантелените пеперуди и паразитните оси се хранят с много вредители с меко тяло, които увреждат зеленчуците.

    Ограничаването или в идеалния случай премахването на пестицидите е важен начин за подпомагане на тези полезни хищници. Струва си да се има предвид, че много градинари са използвали химически средства за борба с вредителите, само за да установят, че са унищожили полезните насекоми, докато вредителите са оцелели.

    Отглеждайте растения, които ги привличат. Сред любимите им цъфтящи растения са мента, маргаритки (Шаста и Оксие), див морков (дантела на кралица Анна), невен и детелина. Като цяло обаче включването на голям брой местни растения ще помогне за увеличаване на броя им.

    Отблъсквайте вредителите с помощта на растения-съдружници

    Съпътстващото засаждане е древна практика на съчетаване на растения, които са си полезни. Когато се използват в зеленчуковата градина, растенията-компаньони работят, за да държат вредителите далеч от вашите култури.

    Добър пример за това е невенът със своята силна миризма. Те отблъскват зайците и предпазват от зелевите молци вашите зелеви култури. Други ароматни растения, които не се харесват на вредителите, са розмаринът, лукът, босилекът и котешката трева.

    Цъфтящите спътници също могат да помогнат, като привличат хищни насекоми, например оси. Засадете цветя, които привличат опрашители, между редовете със зеленчуци, за да привлечете полезните насекоми.

    Защитете културите с покривала за редове

    Покритията на редовете служат за много цели, включително за предпазване на растенията от вредители. Те осигуряват бариера за покриване на растенията, податливи на повреди от насекоми. Търсете покривала за редове, изработени от лек, дишащ тъкан материал, за да пропускат слънчева светлина и вода.

    Опрашването е потенциален проблем при редовите покрития, тъй като полезните опрашващи насекоми не могат да стигнат до цветовете. Въпреки това можете да сведете този проблем до минимум, като ограничите използването им само в ключови моменти. Използвайте редовите покривала в началото на сезона, за да попречите на насекомите да снасят яйца, и след това отново след края на цъфтежа, за да предпазите растенията от увреждане на листата и плодовете.

    Хващане на охлюви и плужеци

    Никога няма да успеете да опазите двора си от охлюви, но можете да ги държите далеч от зеленчуковите си растения, като си направите прост капан за охлюви. За целта се използват малки плоски дъски с водачи, които ги държат на около 2,5 см. над повърхността на почвата.

    Преди да поставите дъските, навлажнете почвата под тях, за да примамите охлювите. Поставете ги под целевите растения, между редовете в градината или навсякъде, където са забелязани следи от тяхното присъствие. Всяка сутрин проверявайте под дъските за охлюви и охлювчета и ги остъргвайте в кофа със сапунена вода.

    Друг вариант е да се направи бирен капан, който обикновено действа по-добре за охлювите, отколкото за плужеците. Използвайте плитък съд, заровен частично в почвата близо до растенията, които искате да предпазите. Страните на съда трябва да са достатъчно ниски, за да могат животинките да се покатерят вътре. Напълнете съда с бира. Охлювите ще бъдат привлечени от миризмата и ще изпълзят в съда през нощта.

    Нанесете масло от нийм рано

    Маслото от нийм е естествен пестицид, който се предлага във всеки градински център. Можете да го купите готово за употреба или като концентриран разтвор, който трябва да се разреди.

    Често използвано, след като вредителите вече са нападнали растенията, то може да бъде полезно за възпиране на вредителите и за справяне с ранните заразявания. Тъй като не позволява на вредителите да се хранят и да растат, той е най-ефективен, когато насекомите са в недоразвит стадий.

    Маслото от нийм действа върху насекоми с меко тяло, сред които са много често срещани вредители в зеленчуковите градини. Напръскайте продукта по всички растения, докато бъдат добре покрити. Имайте предвид, че може да са необходими няколко нанасяния, за да се видят резултатите.

    Маслото от нийм е безопасно, но измийте зеленчуците и плодовете, преди да ги консумирате.

    Защитете растенията с диатомична пръст

    Ако имате растения, изложени на особен риск от пълзящи вредители, обградете ги с пръстен от диатомична пръст (DE).

    DE представлява вкаменени останки от едноклетъчни морски същества. Тя е прахообразен материал, който дехидратира и убива меките насекоми при контакт с тях. Когато се използва в градината, вредителите или го избягват, или пълзят по него и се изсушават.

    Още: 5 естествени метода, с които ще се отървете завинаги от охлювите в градината

    Имайте предвид, че макар и естествен, DE убива и полезните насекоми. Използвайте го пестеливо и внимавайте да не го вдишвате.

    Използвайте само хранителен DE, който се продава в градинските центрове. Други видове DE, включително продукт, използван във филтрите за басейни, могат да бъдат много вредни при вдишване или поглъщане.

    Цвета Господинова
    Цвета Господинова Отговорен редактор
    Новините днес