Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Бабиният лек срещу листни въшки и мана в градината

02 юни 2024, 10:54 часа

Всеки градинар обича универсалните продукти, които могат да предпазят растенията от няколко проблема наведнъж, но в същото време не вредят на реколтата със своя състав. Един такъв екологично чист и универсален бабин лек може да предпази насажденията не само от листни въшки, белокрилки, други вредители, а също така и от мана.

Реклама

Маната, известна още като късна болест, лишава градинарите от най-ценното - реколтата от домати.

Бабиният лек, който ще ви избави от мана и листни въшки

Ще трябва да смесите 400 грама свежи счукани глухарчета, две глави чесън, една супена лъжица горчица (на прах) и същото количество лют пипер. Сместа се залива с три литра вода и се оставя да се настоява 24 часа. След това прецедете инфузията и доведете обема до 10 литра. Продуктът се използва за пръскане.

Този разтвор ще ви избави от листните въшки за цяло лято

Градинарите с опит твърдят, че съставът отблъсква почти всички вредители и е средство за предотвратяване на повечето заболявания. Експертите припомнят, че повечето народни средства имат кратък срок на годност.

Още ефективни решения против листни въшки в градината

Ако трябва да третирате доматите, разтворете 400 гр дървесна пепел в десет литра вряла вода, оставете да се кисне половин час, след това охладете и прецедете.

Друг вариант е употребата на борови връхчета - те се смилат и се варят във вода 20-30 минути, оставят се няколко дни, изстискват се и сместа се прецежда, добавят се 10 л вода и с разтвора се пръскат растенията.

Има и няколко други ефективни народни начини за защита на растенията от този вредител:

  • Разтвор на амоняк - 5 ml от веществото се разтваря в 1 литър вода. Добавя се и малко течен сапун за по-добро прилепване на разтвора върху листата.
  • Отвара от глухарче - 500 гр свежи глухарчета се смилат , заливат се с 5 литра вода и се варят в за 10-15 минути. След това охладете, прецедете и добавете 40 гр настърган сапун.
  • Смес от сапун и сода - за литър вода вземете една супена лъжица сода и ¼ твърд настърган сапун.
  • Настойка от пелин - залейте голяма връзка от свежата билка с 2 л вода и оставете за един ден.
  • Кора от цитрусови плодове - нарязва се и се залива с литър вода, течността се кипва и се вари 10 минути, добавят се десет литра вода и една супена лъжица настурган сапун.

За профилактика срещу листни въшки не забравяйте да варосате стволовете на дърветата, своевременно да премахнете или компостирате растителните остатъци от градината и да премахнете плевелите.

Листни въшки по розите и краставиците - как да се справите с тях

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес