Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Алое вера: Как да се грижим за това растение и от какво може да страда?

20 февруари 2023, 18:40 часа

Алое вера, известно като агаве, е сукулент, който е много непретенциозен и може да расте дори при тези, които са напълно незапознати с основите на грижата за растенията.

Въпреки това може да създаде и проблеми. Какви точно са тези проблеми и как да ги решим?

Проблем номер едно е, че алоето изведнъж преминава от зелено в сиво или листата му придобиват леко червеникав оттенък. Това не показва заболяване, а че растението е претърпяло някакъв стрес.

Например, поставяте саксия с него на перваза на прозореца с изобилно слънце, а преди това е била на сянка. Нищо ужасно не се случва: достатъчно е да върнете алоето в обичайната му среда и то отново ще стане зелено.

Вторият проблем е гниенето на корените. Това е много по-сериозно: при тази инфекция, причинена от бактерии, листата на алоето постепенно стават меки и започват да падат, а новите просто не растат отново. Каква е причината? При твърде обилно поливане. Алоето е в състояние да се справи без влага за дълго време, защото се натрупва в стъблото и месестите листа. И да го поливате често и в големи количества не е нужно.

Най-подходящите места за поставяне на алое вера в дома ви

Когато почвата в саксията изсъхне почти напълно (това е лесно да се провери с дълъг бамбуков шиш, забиват в земята), тогава трябва да добавите вода към растението, но не много. И така че водата в саксията с алое да не застоява и бактериите да не се размножават в нея, добавете добър дренаж към почвата.

Отлично решение за откриване на кореново гниене е да пресадите сукулента в нова саксия със свежа, незаразена почва и вода само три седмици след пресаждането.

Проблем номер три е появата на кафяви листа върху агавето. Причината отново може да е изобилието от вода, от която алоето изобщо не се нуждае. Или може би потъмнелите листа просто са остарели и са готови да паднат. Отстранете ги от стъблото, дайте място на нови, млади и зелени листа.

Как да се грижим за алое вера през зимата?

Четвъртият проблем е, че върховете на листата започват да пожълтяват. Това се случва, когато алоето не може напълно да абсорбира хранителни вещества от почвата. И ще помогне или подхранването на растението, или пресаждането му в по-голяма саксия с нова почва, добре наторена преди това.

Или алоето пожълтява, защото му липсва светлина. Най-често той по този начин "сигнализира" това през зимата. През зимните месеци подхранването на алоето е нежелателно, тъй като сукулентът "хибернира", но можете да издърпате саксията с него на по-светло място, така че листата да не пожълтяват.

И проблем номер пет - листата започват да се чупят, усукват и стават меки. Това също е причина да помислите как да осигурите на алоето нормално ниво на осветление - естествено или изкуствено.

Алоето също може да се разболее, защото вредители са се заселили по него. Най-често на това растение се установяват насекоми, червеи и паякообразни акари. Можете да определите дали вредните насекоми са започнали на храста по листата: те се покриват с восъчно покритие, пожълтяват, стават летаргични и падат.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес