Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

9 коварни болести, които очакват небрежните градинари в градинските им лехи

21 август 2024, 16:06 часа

Градинарството може да бъде много опасно за вашето здраве, защото трябва да работите навън и в неудобни позиции. Оказа се, че градинарите са по-податливи на тези заболявания и травми от други.

Летният сезон за мнозина започна в началото на май. А в дните, когато времето през уикенда е топло, има няколко пъти повече желаещи да отидат до любимите градински лехи. Да видим, какви опасни болести могат да се крият в градината?

На първо място, казва лекарят, градинарите често се сблъскват със следните заболявания: стресов артрит с различна етиология, травматични наранявания на кожата, слънчеви и топлинни удари през горещия период.

Такива са и възпалителни кожни заболявания, изгаряния от коприва или обикновена трева, прорезни и прободни рани и чужди тела.

Билките, които всеки опитен градинар засажда до доматите

Експертите обръщат внимание и на факта, че градинарите прекарват много време с почвата. И както знаете, в нея живеят много различни микроорганизми. За най-опасен патоген се счита тетанус, който обича да се крие в необработена почва и дърво. Това е опасно инфекциозно заболяване на нервната система, което може да влезе в тялото чрез рана или порязване.

Също така не забравяйте, че май е времето, когато много насекоми и членестоноги се събуждат. Енцефалитните кърлежи, разбира се, представляват особена опасност. Препоръчително е на всеки половин час след работа в градината да си правите почивка и да преглеждате дрехите и кожата си за паразити.

Необходимо е градинарите да почиват правилно, защото проблемите с гръбначния стълб и тежките ставни заболявания са гарантирани, ако се опитате да спестите пари и да спите на стари и вече неподходящи мебели. Много хора от града носят развалени мебели на своите вили - стари легла, дивани, където няма ортопедична основа, а след това след тежка работна смяна в градината, това, което ги очаква, не е плоската повърхност на уютно легло, а дупка, в която падат и увреждат гръбнака си, страдайки цяла нощ в търсене на удобна позиция.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес