Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

7 сенколюбиви стайни растения, подходящи за коридора, хола или кухнята

30 януари 2024, 10:22 часа
Реклама

Дори ако във вашия апартамент има малко слънце, това не е причина да отказвате живи растения, защото сред нашите зелени приятели има много, които обичат уединени сенчести ъгли.

Сенколюбиви стайни растения за коридора

Това е едно от най-сенчестите помещения в апартамента. По правило в коридора няма прозорци, използва се само електрическо осветление. Затова само най-упоритите растения ще се чувстват добре тук.

1.       Монстера

Родината на това растение са гъстите тропически гори на Южна Америка, където почти не прониква слънчева светлина. Монстера не обича слънцето. Расте като лоза, затова има нужда от опора. Не понася добре смяната на местата. Удобната температура за това растение е 20-25 градуса.

4 стайни растения, които ще унищожат мухъла в апартамента ви

2.       Бегония

Домашните бегонии цъфтят много красиво - червени, розови, бели цветя покриват саксията с голяма пухкава шапка. Бегонията не обича тясно, така че е препоръчително да има свободно пространство между нея и съседното цвете или мебел. Също така теченията са противопоказани за растението.

Сенколюбиви стайни растения за хола

Растенията за такива помещения трябва да са устойчиви не само на липса на слънчева светлина, но и на въздействието на електронни устройства. Но има цветя, които оцеляват добре в такава среда.

1.       Теменужка

Теменужката е много чувствителна към високите температури, но ще се чувства страхотно при температура от 20–25 градуса. Поставянето на теменужка на перваза на прозореца е рисковано, дори и от северната страна. Пряката слънчева светлина е вредна за това цвете.

Поливане на стайни растения у дома: колко често да поливате цветя

2.       Циклама

Цветето има период на „хибернация“, през зимата активно расте и цъфти, а през лятото хвърля листата си и замръзва. Цикламата, както всички сенколюбиви растения, не обича пряка слънчева светлина, съществува добре при разсеяна светлина.

Трябва да се полива редовно и в същото време да се гарантира, че водата не застоява в чинийката. Излишната влага води до гниене на корените.

3.       Хлорофитум

Хлорофитумът не може да се нарече сенколюбив, той няма да оцелее без светлина. Но е доста устойчив на сянка. Това означава, че ще се чувства страхотно в саксия на стената, на дифузна светлина. През зимата хлорофитумът може да се нуждае от изкуствено осветление - фитолампа или флуоресцентна лампа.

Сенколюбиви стайни растения за кухнята

Трябва да предпочитате не само сенколюбивите сортове, но и тези, които могат да издържат на такива температурни крайности.

1.       Аспержи

Растението се различава от другите по това, че процесът на фотосинтеза не се случва в листата му. Много е важно да запомните, че малките червени зрънца на аспержите са много отровни, така че трябва да ги съхранявате на недостъпно място за деца.

Не трябва да се излага на пряка слънчева светлина, в противен случай растението може да изсъхне и да загуби листата си.

2.       Хавортия

Въпреки факта, че е сукулент, той трябва да бъде защитен от палещите лъчи на слънцето. Може да се постави на прозорец, ако е със северно или западно изложение. Но растението ще живее добре на рафт при дифузна светлина. Haworthia се нуждае от много малко вода.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес