Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

7 неща, които трябва да направите в градината до края на октомври

21 октомври 2024, 20:52 часа

През есента всеки градинар трябва да подготви градината си за зимата. За това каква градинарска работа трябва да се извърши преди края на октоври споделя изданието The Mirror.

Дейности в градината до края на октомври

Те вкючват: 

  • засаждане на луковични цветя
  • събиране на семена от многогодишни растения
  • косене на моравата
  • повдигане на керамичните саксии, които остават навън през зимата
  • прибиране на саксиите с цитрусови насаждения
  • почистване на оранжерията
  • засаждане на разсада на овошките

Средата на есента е подходящо време за засаждане на определен брой луковици от красиви пролетни цветя. На първо място трябва да засадите луковици от алиуми, зюмбюли, минзухари и нарциси, които с настъпването на пролетта ще добавят ярки цветни акценти към вашата градина.

Защо варосването на дърветата през есента е задължително? 

Освен това до началото на ноември трябва да имате време да засадите луковици на лалета, така че цветята да имат време да се вкоренят и да оцелеят през зимата. Луковиците могат да се засаждат в саксии, контейнери или директно в открита земя. Но където и да засадите вашите пролетни растения, дълбочината на дупката трябва да бъде почти три пъти по-дълбока от размера на луковицата.

Късният октомври е идеалното време за събиране на семена от устойчиви многогодишни растения, растящи във вашата градина. Тази процедура трябва да се извърши, когато цветята прецъфтят. След събиране семената се изсушават, за да се използват следващата година.

Трябва също да окосите моравата през октомври. Ако моравата е централната част на вашата градина, струва си да я аерирате, за да предотвратите гниене на корените по време на обилни валежи и натрупване на сняг.

За да се разделят растенията по вид, в градината често се използват керамични саксии. Но в края на октомври, когато подготвяте растенията за слана и сняг, трябва да помислите за повдигане на краката на саксиите, преди да настъпи зимата. Това ще осигури по-добър дренаж, гарантирайки, че никое от вашите ценени растения няма да бъде преполивано през следващите месеци.

Пренасянето на цитрусови плодове в саксии в градината през лятото е добра възможност да осигурите на растението необходимото количество въздух и слънчева светлина. Въпреки това, преди края на октомври, когато температурата падне, цитрусовите плодове трябва да бъдат пренесени на закрито, за да не бъдат повредени от замръзване.

Въпреки това, не трябва да поставяте цитрусови растения на первази - те могат да замръзнат и да умрат.

Ако имате оранжерия, трябва също да я подготвите за зимата - най-добре е да направите това преди края на октомври. Необходимо е помещението да се проветри и почисти, както и да се измие защитното фолио или стъкло, за да се осигури възможно най-много светлина за растенията вътре.

 Октомври е последният есенен месец, когато можете да засадите разсад от овощни дървета. Освен това се препоръчва да се направи това през второто и третото десетидневие на октомври, така че растенията да имат време да се вкоренят без да цъфтят и да изпадат в латентно състояние навреме.

Железен сулфат и урея - как е правилно да се използват в градината

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес